Ett rikare Sverige

Att låta åtminstone en del av gräsmattan blomma är kanske den enklaste insatsen du kan göra i din trädgård. Klipp den i slutet av säsongen och lägg klippet i komposten efter att det legat och fröat av sig i några dagar. Foto: Rolf Segerstedt

Rikare trädgård lanserar tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet kampanjen Ett rikare Sverige. Målet är att inspirera och uppmuntra fler att omvandla en del av sin trädgård, balkong eller kolonilott till en rikare livsmiljö för djur och växter. Det kan till exempel göras genom att omvandla en del av gräsmattan till en äng eller en damm, plantera buskar eller träd där det tidigare var en grusplan eller odla blommor i en pallkrage på altanen.

Se förslag på vad du kan göra i trädgården längre ner i artikeln.

– Det är mycket som går åt fel håll i vår natur, men på väldigt många håll i landet pågår också en småskalig omvandling av landskapet till något bättre. Kunskapen om vad vi alla kan göra för insatser och intresset för att bidra ökar. Med initiativet Ett rikare Sverige vill vi hylla alla som står för de här små och stora insatserna, säger Erik Hansson, projektledare för folkbildningsprojektet Rikare trädgård.

Alla som gjort insatser i sin trädgård, kolonilott eller på sin balkong under 2022 kan rapportera in dem i formulären här under. Klicka i vad du har för tomt, hur många kvadratmeter som förbättrats till en rikare miljö och vad du gjort för insatser så kommer du med i statistiken. I början på 2023 kommer Rikare trädgård och Naturhistoriska riksmuseet redovisa hur många kvadratmeter, eller kanske till och med hektar, som Sveriges trädgårdsägare förbättrade under 2022. 

Rapportera genom att klicka i svaren här under:

Det mesta du gör i din trädgård är bättre än att ha en välklippt gräsmatta eller annan hårdlagd yta. Det bästa är att försöka skapa en variation med många olika lämpliga livsmiljöer. Det kan till exempel röra sig om en sandig yta med stenar i en solbelyst plats eller en skuggig plats med en rishög. Naturhistoriska riksmuseets experter har några förslag:

Igelkottar och många andra djur trivs i gräsmattor som tillåts gå i blom. Foto: Rolf Segerstedt

– Genom att välja vilka växter du odlar kan du förlänga blomningstiden i trädgården. Med olika växter som blommar eller bär frukt ända från vår till höst ökar mångfalden. Tidigt på våren lockar mina pärlhyacinter till sig insekter som vill ha pollen och på hösten är en av mina favoriter rönn, fåglarna älskar rönnbär, säger Mia Ehn, botaniker vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Du kan öka trädgårdens mångfald en hel del med sälg och brännässlor. Sälg blommar tidigt med mycket pollen och nektar för insekter. En vildare del i trädgården med död ved, öppen kompost och brännässlor lockar till exempel många fjärilar och är jättebra för mångfalden. Nästa steg kan vara en liten damm, säger Niklas Apelqvist, entomolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Läs mer om vad du kan göra i följande artiklar på Rikare trädgård:

• Anlägg en äng 
• Gynna fågellivet 
• Skapa en rik jord 
• Anlägg en damm 
• Hjälp igelkottar 
• Skapa en grodvänlig trädgård 
• Plantera buskar och träd 
• Gynna humlor och andra vildbin
Gör insatser på vintern

Se även Naturhistoriska riksmuseets utställning Odla staden, som hittas på museets innergård i Stockholm, samt nrm.se/rikaresverige.

2 thoughts on “Ett rikare Sverige

  1. Har stora ytor som är vildvuxet försöker få in ängsblommor även rishögar
    satsar på blommor insekterna gillar
    minst 30kvm gräsmatta som inte är klippt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − elva =