Guide till biologisk mångfald på balkongen

Balkongodling i krukor längs räcket. Se till att krukorna inte kan blåsa ned från din balkong ens i stark vind. Foto: tlcoles – Own work, CC BY-SA 3.0

Även på en begränsad yta, som en balkong eller en liten uteplats, finns det mycket som kan göras för att gynna pollinerare. På samma gång får du själv det mysigare och kan även passa på att odla ingredienser till din matlagning.

Det första du bör göra innan du drar igång ett odlingsprojekt är att fundera över dina förutsättningar. Blåser det mycket på platsen? Då gäller det att stötta upp växter, kanske bygga en spaljé för att stoppa vinden och tänka på att jorden torkas ut lättare. Insekter brukar dessutom uppskatta platser i lä.

Är det sol hela dagen i söderläge eller är det mörkt och skuggigt? Om solen sällan når växterna så kan du inte förvänta dig att solkrävande plantor ska trivas. Odla då hellre växter som klarar skugga.

Jordgubbar eller smultron i balkonglådor är ett enkelt sätt att både ge dig och insekterna föda. Foto: Erik Hansson

Har du väldigt lite plats? Fundera då på lösningar som till exempel att odla på höjden eller använd växter som kan hängas i taket. Det finns hänganordningar eller hyllor att köpa i butiker, men det går naturligtvis också att bygga dem själv. Tänk bara på att det kan behöva vara stabilt om du har en blåsig plats.

Du bör också kolla upp vad som gäller för balkonger i din bostadsförening.

Ge växterna av din tid
Många balkonger har tak eller en annan balkong ovanför sig vilket gör att inte mycket regn kommer in till växterna. Då är det viktigt att själv vattna eller ordna med någon bevattningslösning med exempelvis en hink och bomullssnören till växterna som behöver vatten.

Det finns mycket som kan odlas även på en begränsad yta, men det är inte lika enkelt att vara en lat odlare när du jobbar med begränsade resurser. Det är lätt hänt att växterna antingen får för mycket vatten eller att de snabbt torkar ut i sol och blåst. Försök därför ha växterna i åtanke och titta till dem ofta. Det är inte alla växter som tål att glömmas bort.

Odla i vad?
Det är inte alltid tillåtet att hänga balkonglådor eller annat utanför räcket på grund av risken att de kan ramla ner. Men om du får plats kan du istället hänga balkonglådor på insidan av räcket.

Odla på höjden i flera våningar för att få plats med fler växter. Foto: 4028mdk09 – Own work, CC BY-SA 3.0

Den bästa lösningen för att få plats med odling på balkongen är ofta att själv snickra lådor som är anpassade till just din balkong. Smala, men djupa lådor är för det mesta bäst. Då tar de inte så mycket plats och samtidigt får växterna ordentligt med jord. Häll grus eller lecakulor i botten så att de dräneras. Många växter mår inte bra av att stå i vatten. Se också till att inte vattnet rinner ner till grannen under.

I lådor som inte är så höga är det bäst att odla växter som inte har så djupa rötter, exempelvis jordgubbar, basilika och gräslök.

Har du inglasad balkong ger det växterna ett skydd mot vinterns kyla. Kombinationen av fukt och kyla är inte bra för växterna, men risken kan minskas genom att täcka jorden med exempelvis halm. Krukor i frigolit är ett annat knep som gör att de håller värmen bättre.

Kryddväxter är ett säkert och enkelt sätt att göra pollinerare nöjda. Här blommande timjan. Foto: Greenmars – Own work, CC BY-SA 3.0

Vilka växter ska du odla?
Mängder av insekter är beroende av nektar och pollen. Det gäller humlor och andra bin, blomflugor och en hel del andra insekter som åtminstone delvis kan äta från blommor om det är ont om bytesdjur.

Det bästa du kan odla för insekterna är inhemska växtarter som lever vilt i Sverige. Det är dessa arter som våra insekter är anpassade till genom årtusenden. Läs mer om att samla fröer från vilda växter och att odla dem i vår guide.

Det är också bra att ha växter som blommar under en lång säsong. Från tidig vår när de första humledrottningarna och övervintrande fjärilarna vaknar till hösten när de sista måltiderna för året ska intas.

Enklast är kanske att odla kryddväxter, så som isop, kungsmynta (oregano), lavendel, gräslök, myntor, stenkyndel och timjan. De blommar under sommaren och tidig höst. Komplettera med några tidiga lökar som krokus, vårlök och pärlhyacint.

Solrosor fungerar bra på balkongen. Kom ihåg att staga upp dem med en ordentlig pinne så de inte blåser omkull. Medan de blommar är de populära hos bin och när fröna kommer fram lockas fåglar. Foto: Erik Hansson

Extra föda under hösten kan växter som kärleksört, röllika, ljung och solrosor ge. De sistnämnda blir dessutom fina fågelmatningar när de blommat färdigt och solrosfröna bildats.

Några riktigt populära växter bland pollinerarna är gurkört, honungsfacelia, kantnepeta och ljung. Har du bara plats och rätt läge finns det inget som hindrar dig från att odla bärbuskar som svart vinbär, hallon, blåbärstry och krusbär. Med sådana arter får ofta insekterna mat från blommorna och du från bären.

Mot en vägg kan du odla klängväxter som exempelvis humle, klätterhortensia, klematis, honungsros, vildvin eller kaprifol. Akta bara så de inte växer över till grannarna.

Bebodda bihotell. Gör gärna mer varierade storlekar på hålet än som är fallet på den här bilden. Foto: Dominicus Johannes Bergsma – Own work, CC BY-SA 3.0

Bihotell – bostäder åt pollinatörer
Många vildbin kan behöva hjälp med bostäder, inte minst i städer där det ofta är ont om träd med kläckhål från skalbaggar och andra naturliga boplatser. Det kan du hjälpa till med även på en balkong. Det är möjligen lite mer utmanande för dem att hitta dit, men om du dessutom har mat åt dem i form av blommande växter har de all anledning att besöka dig. Placera gärna bihotellen på en solig, vindskyddad plats, men undvik helst en plats som blir alltför het om möjligt.

Du hittar mycket mer information om bihotell i den här artikeln, men på en

Bi- eller fågelbad
Att få i sig vatten är viktigt även för fåglar och insekter. Använd en grund skål, lägg i lite stenar eller kulor som insekterna kan landa på utan att drunkna. Se till att det alltid finns vatten i skålen. Det är extra viktigt under perioder med lång torka. Fåglar behöver även tvätta sig ibland, vilket ett fågelbad också kan underlätta.

Följer du de här råden kan även en liten balkong eller uteplats bli en oas för pollinatörer.

Har du fler tips på balkongodling eller synpunkter på artikeln? Skriv en kommentar här under eller mejla till erik snabel-a natursidan.se.

LÄS MER:
• Guide till insatser för biologisk mångfald
• Så anlägger du en äng
• Guide till fågelholkar

Källor och mer läsning: Vild balkong och böckerna ”Gatsmart odling”, ”Naturligtvis!” och ”Trädgårdsmyller”

Artikeln har tidigare publicerats på Natursidan.se.

One thought on “Guide till biologisk mångfald på balkongen

  1. Kan tipsa om ”duschstång” för den som inte kan borra i fasaden men som ändå vill kunna ha växter som hänger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *