En trädgårdsdamm är ett av de bästa sätten att skapa biologisk mångfald i trädgården. Groddjur, fåglar, trollsländor, skräddare, dykarbaggar och en lång rad växter vill ha vatten i närheten och med tanke på att antalet våtmarker minskat kraftigt i Sverige de senaste 100 åren så vore det inte dumt om landets trädgårdar kan kompensera lite grand för alla förlorade livsmiljöer. Som trädgårdsägare kan du dessutom få en både vacker och fascinerande del av trädgården.
Här på Rikare trädgård finns det flera guider och föredrag om hur du anlägger en damm. Vill du bara få en snabb överblick över vad som är bra att tänka på vid en dammkonstruktion är följande bild tydlig och enkel:
Om du hellre vill göra en minidamm så är den här bilden en enkel guide till hur du går till väga:
Vi har också skrivit en rad artiklar som går lite mer på djupet både med detaljer och övergripande fakta om hur dammskapandet bör går till.
2 thoughts on “Allt du vill veta om trädgårdsdammar”
Hej! Tack för ett intressant föredrag! Har en fråga, hoppas det är ok att ställa den här? Om man vill anlägga en minidamm, hur ska växterna hanteras vintertid? Om dammen blir bottenfrusen klarar undervattensväxterna det eller behövs det skaffas nya växter nästkommande säsong? Tänker främst på inhemska undervattensväxter som hornsärv etc. Växter som växer i strandzonen borde kunna täckas vintertid tänker jag. Tacksam för svar!
Mvh John
Hej John!
Det kan så vitt jag förstår behövas nya växter nästa säsong om dammen bottenfryser. Jag har själv aldrig varit med om det, men bor i zon 1. Även om det varit ett lager is här så har dammväxterna klarat sig.
Med vänliga hälsningar
Erik Hansson