Allt du vill veta om trädgårdsdammar

Det är många djur och växter som är knutna till vatten. De kommer uppskatta minsta vattenyta du skapar i din trädgård. Bilden är en digitaliserad illustration i akvarell av Emma Tinnert.

En trädgårdsdamm är ett av de bästa sätten att skapa biologisk mångfald i trädgården. Groddjur, fåglar, trollsländor, skräddare, dykarbaggar och en lång rad växter vill ha vatten i närheten och med tanke på att antalet våtmarker minskat kraftigt i Sverige de senaste 100 åren så vore det inte dumt om landets trädgårdar kan kompensera lite grand för alla förlorade livsmiljöer. Som trädgårdsägare kan du dessutom få en både vacker och fascinerande del av trädgården.

Här på Rikare trädgård finns det flera guider och föredrag om hur du anlägger en damm. Vill du bara få en snabb överblick över vad som är bra att tänka på vid en dammkonstruktion är följande bild tydlig och enkel:

Om du hellre vill göra en minidamm så är den här bilden en enkel guide till hur du går till väga:


Vi har också skrivit en rad artiklar som går lite mer på djupet både med detaljer och övergripande fakta om hur dammskapandet bör går till.

Artiklar om trädgårdsdammar


Föreläsningar om trädgårdsdammar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − två =