Så hjälper du igelkottar i trädgården

Igelkott som dricker vatten. Bjud aldrig på mjölk då igelkottar är laktosintoleranta. Foto: Marie Dacke

Igelkottar har fascinerat människor i alla tider och när de nu minskat kraftigt i antal är det många som vill göra insatser för dem. Om det och mycket annat kan man läsa i nya boken ”Taggad att leva”.

Läs även: • Så bygger du ett igelkottshus

Marie Dacke är professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet och har länge varit en av experterna i tv-programmet ”Studio natur”. I fjol kom hon ut med boken ”Trädgårdsdjur”. Nu är hon aktuell med sin nya bok om igelkottar – ”Taggad att leva”, som hon skrivit i samarbete med Lena Skagerstam och Jörgen Ström.

Det var under arbetet med ”Trädgårdsdjur” som Marie Dacke kom att tänka på att det inte fanns någon aktuell bok om igelkottar på svenska för vuxna. Så hon började läsa allt hon kom över. Pat Morris bok ”Hedgehogs” blev en viktig källa eftersom han är en världsauktoritet på området och sammanfattar den mesta forskning om igelkottar som gjorts. Men Marie gick även igenom historiska texter och tidningsartiklar långt bak i tiden.

– Jag gick in och tittade på tidskrifter de senaste 300 åren och blev väldigt förvånad över vilket nyhetsvärde igelkottar har haft i alla tider. De har fått så stort utrymme i tidningarna, berättar hon.

Omslaget till boken “Taggad att leva”.

Seglivade myter och vårtecken
Bland annat skrevs det en del i tidningarna om den svåravlivade myten att igelkottar skulle ha tjuvmjölkat kor. De påstods också vara bra att ha på tomten för att de äter huggormar – något som troligen sker i väldigt begränsad skala med tanke på att arterna är aktiva olika tider på dygnet.

Den senaste tiden handlar de flesta artiklarna om att den är ett vårtecken och att den behöver hjälp. Sedan 2020 är igelkotten med på rödlistan eftersom den verkar minska så pass kraftigt i antal.

Vad tror du det beror på att igelkotten får så mycket uppmärksamhet i media?
– Det är ett djur som står ut från mängden i vår natur. Den ser inte ut som något annat och har nog alltid fångat folks uppmärksamhet. De har också länge setts som värdefulla på gårdarna och kallas till exempel tomtens egen gris.

Igelkottar är populära djur idag och har uppenbarligen varit det länge. Men numera är de dessutom hotade. På bara tolv år har de minskat med ungefär 40 procent enligt SLU Artdatabanken och anledningarna är många; det allt mer storskaliga jordbruket, trafik, det går bra för grävlingarna som äter igelkottar, dålig spridningsförmåga, brist på övervintringsplatser, sjukdomar, insektsgifter som slår ut igelkottarnas föda, samt klimatförändringar som försvårar övervintringen.

Igelkottar besöker gärna vattenbad. Med viltkameror kunde Marie Dacke följa deras rutiner. Foto: Marie Dacke

Följde grannskapets igelkottar
För att få koll på igelkottar, även utanför litteraturen bestämde sig Marie och hennes vänner även för att försöka följa igelkottarna i sin närhet.

– Vi ville ge själ till boken och se vad som hände i våra trädgårdar. Vi låg ute för att fotografera igelkottarna, bjöd dem på olika sorters mat för att se vad de föredrog och uppmanade folk att berätta om igelkottar och höra av sig. Det har varit en enorm uppslutning från folk häromkring! Efter några veckor började det bli tröttsamt att vara ute hela nätterna, så vi satte upp åtelkameror i trädgårdar. På så sätt kunde vi bland annat följa en hona som byggt bo och en mamma med tre ungar. 

Var det något särskilt som ni kom fram till under det här arbetet?
– Vi kunde se hur igelkottar vaknar flera gånger under dvalan. Det tolkas ibland som ett vårtecken, men det kan vara att igelkotten går ut tillfälligt till ett annat bo. Innan den går i dvala har igelkotten nämligen förberett flera vinterbon så att den kan byta, till exempel om ett skulle bli blött. Under sommaren använder igelkottarna andra bon än på vintern. 

Ett igelkottbo av tegelstenar och grenar. Foto: Marie Dacke

Vilka är de bästa insatserna man kan göra i sin trädgård för att gynna igelkottar?
– Se för det första till att den kan komma in i trädgården. Se till att det till exempel finns hål i plank eller mellanrum i stenmurar så att de kan komma igenom. Skapa också gärna en ”smådjursfarm” – till exempel en kompost eller låt en vedhög ligga och förmultna. Där kan igelkottarna hitta mat. Det är också bra med buskage och häckar där de kan gömma sig och sova.

Hur är det med vatten – är det viktigt?
– Ja i vår studieträdgård som vi följde så började igelkottarna varje kväll med att gå direkt till vattenskålen och drack.

Trädgårdar kan även utgöra hot för igelkottarna – kan du nämna några?
– De kan hamna i fallgropar som till exempel källartrappor med för höga trappsteg. Se till att det finns en ramp eller minska trappstegens höjd så att de kan komma upp ur hål. Ett annat hot är att vi skadar dem när vi till exempel kantklipper gräsmattan eller klipper häcken. Känn efter först om där gömmer sig en igelkott. De är väldigt kamouflerade och svåra att se. Ett annat problem är om det används insektsgifter. Då har man ihjäl deras mat. och de måste röra sig mer och risken ökar att de ger sig ut på vägar.

Två igelkottar som vill in i ett nybyggt bo. Foto: Marie Dacke

Hur är det med robotgräsklippare?
– Robotgräsklippare är omdiskuterat och det pågår forskning kring detta. De klipper ofta redan välklippt gräs medan åkergräsklippare klipper högt gräs. Det sistnämnda kan eventuellt vara större risk. Om du har en robotgräsklippare – använd den bara mellan 10 och 16 på dagen när inte igelkottarna oftast inte är vakna.

Du nämnde att igelkottar äter sniglar – vet man i vilken utsträckning det sker?
– Sniglar är åtminstone på topp sex när det gäller bytesdjur.

Några tips på vad du kan göra i trädgården för igelkottar, enligt ”Taggad att leva”
• Ställ ut vatten åt dem (inte mjölk!)
• Se till att igelkottar kommer in och ut ur din trädgård
• Gynna igelkottarnas mat med grova grenar/vedhögar som får ligga och murkna
• Låt en del fallfrukt ligga på marken
• Om du har en robotgräsklippare – kör den bara mellan kl 10 och 16
• Säkra majbrasan genom att flytta den innan du tänder på eller leta noga i rishögen. Igelkottar gömmer sig ofta i botten av högen.

Boken ”Taggad att leva” finns ute nu.

Läs även:
• Medborgarforskning upptäckte rekordgammal igelkott
Så bygger du ett igelkottshus
Så farliga är robotgräsklippare för igelkottar

One thought on “Så hjälper du igelkottar i trädgården

  1. Hej!
    Jag kan inte rapportera ett vårtecken men nu i juli och början av augusti så har jag 2 st igelkottar i vår trädgård. Grannarna på området här på Axamo i Jönköping har också igelkottar med ungar. Kanske är de som går genom vår trädgård.
    Vi har haft igelkotte hos oss sen vi flyttade hit 2006 men inte sett den eller avkommor på länge men nu i år så är det 2 stycken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *