Insatser i skogsträdgård i Stjärnsund 2022

Puttmyra skogsträdgård i Stjärnsund, sedd från ovan. Foto: Philip Weiss

Vår kampanj ”Ett rikare Sverige” rullar vidare. Många rapporterar in vad de gjort i trädgården i år och hur många kvadratmeter de omvandlat. En av dem som gjort en hel del för den biologiska mångfalden 2022 är Philipp Weiss i Stjärnsund.

Rapportera in vad du själv gjort i trädgården 2022

Här i södra Dalarna odlar de i ganska stor skala på 2,5 hektar. Under 2022 har särskilt fokus legat på en liten yta i den mest offentliga delen av odlingen, berättar Philipp Weiss.

Blombädd som lockar pollinatörer. Foto: Philip Weiss

– I anslutningen till plantskolan där vi säljer fleråriga ätliga växter. Där fanns en yta på ungefär 100 kvadratmeter där det växte mest kvickrot, björksly och små granar och tallar. Det var våra fantastiska deltagare på kursen ”Skogsträdgårdsodling i praktiken” på Färnebo folkhögskola som tog sig an ytan som en del av sin utbildning och förvandlade den till en liten ätbar oas, med stort fokus på att stödja den biologiska mångfalden. Förutom diverse blommande bärbuskar och några fruktträd planterade vi blommande perenner som solhatt, koreansk anisisop, salladsaralia, timjan och många fler som jag redan glömt. Vi byggde även ett insektshotell i form av stående nedgrävda stockar som vi borrat hål i för att attrahera solitärbin. Dessutom placerade vi ut ris- och lövhögar för att gynna arter som gillar den typen av miljö.

Rejält bihotell Foto: Philip Weiss

Har ni redan märkt av några effekter av det ni gjort?
– Den största effekten vi kunde observera under sommaren var att det var ett ständigt surrande kring perennerna. Humlor, blomflugor och fjärilar hängde för jämnan i den soliga och vindskyddade planteringen.

Vad har ni annars för planer för tomten framöver?
– Framöver kommer vi att göra en liknande insats på en annan ”skräpyta” och så in ännu fler blommande perenner i en grusbädd vi kommer att anlägga till våren. Dessutom planerar vi att gräva en till damm, den sjunde på vår mark, för att gynna mångfalden ytterligare.

Följ Philipp Weiss odlande via webbplatsen skogsträdgården.stjärnsund.nu och på Instagram. Den 7 december håller Philipp Weiss webbinariet ”Perenna grönsaker och skogsträdgårdsodling på kolonin” för Koloniträdgårdsförbundet. Direktlänk till föredraget.

LÄS ÄVEN:
• Ett rikare Sverige – rapportera in dina insatser
Allt du vill veta om dammar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *