”Bonusväxter” är ett bättre namn än ”ogräs”

Tusensköna (Bellis perennis). Foto: Rose Wilkinson

Vi har en lite märklig syn på växter. Många som är ätliga, vackra och viktiga för pollinatörer har vi klassat som ”ogräs” och bekämpar i våra trädgårdar. Rose Wilkinson har skrivit en bok som inkluderar arter som hon tycker att vi istället borde kalla för ”bonusväxter”.

”Maskrosor är en av de viktigaste nektarkällorna bland arterna som vanligen anses vara ogräs”. Så står det att läsa i en forskningsstudie från 2020. Den blev även utsedd till Årets ört 2019 av Svenska Örtasällskapet. Här på Rikare trädgård har vi också skrivit en ”hyllning till maskrosen” för att förhoppningsvis öka den ogräs-stämplade växtens anseende.

Det finns många andra växter som också förtjänar att omvärderas i trädgården. En allt längre lista finns i vår artikel om att lära känna och uppskatta ”ogräsen” eller i artikeln tidiga inhemska vårblommor som är bra för biologisk mångfald.

Någon som är inne på samma linje är Rose Wilkinson, som sitter i styrelsen för Svenska Örtasällskapet och i fjol släppte boken ”Lättplockat – Hur du använder vanliga vilda växter, bär och ogräs till mat och hälsa”. Hon föreläser även och skriver krönikor om vikten av våra vilda växter.

Varför är du så intresserad av det du kallar för bonusväxter?
– Dessa växter är fantastiska! De behöver inte planteras, inte skötas, de frodas gladeligen, återkommer varje år samt är både goda, nyttiga och vi får dem till skänks. Själv tycker jag också faktiskt att de är vackra. Men de anses vara oönskade i gräsmattor och rabatter, kanske beror det på inpräntade värderingar om utseendet/skötseln av trädgården.

Omslaget till ”Lättplockat” av Rose Wilkinson

Rose berättar att hon tycker att det är ett konstigt synsätt att vi spenderar så mycket tid med att driva upp frön eller åka iväg och köpa plantor som behöver mycket skötsel, vatten, näring och gallring och som sedan ibland bara skördas en gång eller bara är fina en kort tid. Om de över huvud taget trivs.

– Under tiden fortsätter man att jobba hårt med att ta bort ”ogräsen” som naturen egentligen serverar oss så enkelt och givmilt som en grönsaksbuffé. Det är inte logiskt för mig och jag vill dela med mig av min kunskap för att försöka ändra inställningen till dessa värdefulla och användbara växter. Därför har jag döpt om dem till bonusväxter för de är verkligen en bonus i varje trädgård ur flera synvinklar, förklarar hon.

Är det några bonusväxter du särskilt tycker att fler trädgårdar borde ha?
– De flesta trädgårdar har nog redan många bonusväxter. Då tänker jag på de allra vanligaste som är överraskande nyttiga och användbara, som maskros, kirskål, rölleka, brännässla och tusensköna som många känner igen i gräsmattan.

Skulle vi sluta bekämpa dessa växter har vi istället tillgång till god, nyttig och hållbar mat hela sommaren. Rose tipsar till exempel om unga maskrosblad i stället för ruccola i salladen, chips av brännässleblad, kirskål i matpaj, blad av rölleka som klipps i dippen och tusenskönans blad i stället för machésallad. Dess blommor kan dessutom vara ätbar dekoration på midsommartårtan. Det som kallas mâchesallad eller vintersallad växer för övrigt också vilt i naturen under namnet vårklynne.

– Som extra bonus inbjuder bonusväxterna besök av fler humlor, fjärilar och fåglar i din trädgården så du bidrar samtidigt till mångfalden!

Läs även

Lär känna och uppskatta ”ogräsen”
Tidiga inhemska vårblommor som är bra för biologisk mångfald
”Ogrästrädgård” vann pris på brittisk blomfestival
En hyllning till maskrosen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *