”Ogrästrädgård” vann pris på brittisk blomfestival

Stånds. Foto: Strobilomyces, CC BY-SA 3.0.

När den ansedda brittiska trädgårdsföreningen Royal Horticulture Society bedömde trädgårdar som visades upp på Tatton park Flower Show nyligen blev det ett annorlunda resultat. Vann gjorde en trädgård full av vad många anser vara ogräs.

Guldmedaljen delades ut till en trädgård som kallades ”Weed Thriller” (ogrästhriller) vars skapare ville visa upp att inhemska växter, även de som ofta förkastas med den svepande bedömningen ”ogräs”, kan vara vackra och dessutom är viktiga för djurlivet.

– Den innehåller vilda växter som felaktigt klassats som ”ogräs”. Man kan säga att ogräs bara är växter som hamnat på fel plats och det vi försöker säga är att folk borde omfamna dessa växter som i många fall är väldigt viktiga nektarkällor för insekter, säger Rachel Evatt som vann förstapriset.

Pollinatörer och andra insekter har under lång tid utvecklat ett samspel med de växtarter som levt i landet under den här tiden. Vissa hittar mat i deras blommor, andra lever av växternas blad eller av andra insekter som trivs i växterna.

En av de mest kontroversiella arterna i den vinnande trädgården är växten stånds (se bild ovan), som brukar uppmärksammas för att den är giftig för hästar, men så länge du inte har hästar i trädgården eller som närmsta granne och låter växten sprida sig vilt, är det inget problem för de flesta trädgårdsägare. Dessutom är det en växt som får hög poäng både när det gäller biologisk mångfald och nektarinnehåll i den databas över svenska växter som vi skrivit om tidigare.

Andra arter som är med i ”Weed thriller” är bland annat ärttörne, ängsnäva, åkertistel, vägtistel, smörblomma och väddklint.

Eller som The Guardian uttrycker det: ”Ogrästrädgårdar kommer ge oss bina tillbaka”.

LÄS ÄVEN:
Därför bör du samla frön och odla vilda växter i trädgården
Föredrag: Samla fröer och odla vilda växter

Källor: BBC, Sunart Fields och The Guardian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *