Stora vinster för samhället när fler hushåll odlar

Tomater odlades av fler än två tredjedelar av deltagarna i den brittiska studien. Foto: John Hallmén

En ny studie från Storbritannien visar att det finns många fördelar med att uppmuntra fler hushåll att odla frukt och grönsaker. Det ger stora hälsofördelar och förbättrar dessutom livsmedelssäkerheten i landet.

Forskare från University of Sheffield följde under ett år 85 hushåll som odlade grönsaker i sina trädgårdar eller koloniträdgårdar (67 procent hade tillgång till både trädgård och kolonilott). Deltagarna fick föra dagbok så att forskarna kunde undersöka hur mycket mat de producerade, hur mycket de handlade i butik och hur mycket mat de slängde.

Det framkom en hel del statistik från studien:

  • 75,3 procent ägnade sig åt ekologisk odling
  • I snitt hade deltagarna 120,5 kvadratmeter odlingar
  • Strax under 4 timmar spenderade deltagarna i snitt med sina odlingar per vecka
  • I snitt odlade varje hushåll hela 37,5 olika grödor
  • Vanligaste grödorna (minst 66 % av deltagarna) var potatis, följt av tomater, squash, rödbetor, rabarber, morötter, lök, sallad, bönor, ärtor, gurka och kål.
  • Minst 50 procent av deltagarna odlade äpplen, hallon, jordgubbar, björnbär eller krusbär
  • 95 procent gav bort en del av det de odlat och 72 procent fick grödor av andra odlare
  • 19 procent samlade även in mat från växter i naturen.

Äter hälsosammare än snittet

Forskarna upptäckte att de 85 hushållen kunde producera 51 procent av sin årskonsumtion av grönsaker och 20 procent av frukten. Men också att odlare äter 70 procent mer frukt och grönsaker än genomsnittet och därmed över den nationella rekommendationen på fem portioner á 40 gram per dag, vilket anses vara en viktig insats för den egna hälsan.

– Att äta minst fem portioner frukt och grönsaker per dag är förknippat med en betydligt lägre risk att utveckla hälsoproblem som fetma, hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer, och kan bidra till att förhindra dödsfall och minska sjukvårdskostnaderna i hela världen. Vår nya studie visar vilken roll odlande kan ha för att öka konsumtionen av frukt och grönsaker, säger författaren till studien, Zilla Gulyas, från University of Sheffield.

I Storbritannien är det bara ungefär 8 procent av tonåringarna och mindre än en tredjedel av de vuxna som uppnår fem om dagen-målet.

Förutom att odlare äter nyttigare och ökar den nationella livsmedelssäkerheten så slänger de också betydligt mindre mat än andra. I snitt hela 95 procent mindre än det genomsnittliga hushållet i Storbritannien. Huruvida hushållen blev slarvigare efter att de slutade föra dagbok efter 2022 framgår inte av studien.

Behöver bli lättare att odla i städer

Forskarna betonar att för att odlandet ska kunna bli en nationell angelägenhet så måste det bli lättare för allmänheten att få tillgång till odlingsplatser och annat som behövs för att odla.

– Vi måste hitta sätt att övervinna socioekonomiska utmaningar för att öka hushållens livsmedelsproduktion, särskilt bland dem som påverkas mest av låga intag av frukt och grönsaker, som låginkomstfamiljer. Att öka det tillgängliga utrymmet för brittiska hushåll att producera sin egen mat är avgörande för detta, särskilt med tanke på den stadiga minskningen av kolonilotter nationellt, säger Zilla Gulyas.

Läs även

Flera kommuner erbjuder personlig träning i odling
Ökat odlingsintresse hos hyresgäster
Ny studie: Trädgårdsarbete hjälper mot dåligt mående

Källor: University of Sheffield och Plants, people, planet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *