Flera kommuner erbjuder personlig träning i odling

Åsa Holmberg. Foto: Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning

En PT (personlig tränare) är än så länge framför allt något som förekommer på gym, men i flera svenska kommuner kan nu trädgårdsägare även få hjälp av en odlings-PT.

Projektet Odlings-PT går ut på att ge kommuninvånarna personlig coachning i hur man odlar hemma. Målet är att öka odlingen lokalt och i ett större perspektiv också bidra till ett hållbart samhälle.

Boende i Sandviken, Hofors och Ockelbo kan anmäla sitt intresse för att delta i projektet och det krävs inte mycket mer än att du är nyfiken på att lära dig mer om hur du odlar hemma. Utbildningen kommer att ske genom personlig coachning, studiecirklar, studiebesök och föreläsningar.

Varför gör ni den här satsningen?
– Hållbarhetsarbetet har flera dimensioner vilket gör att många saker hänger ihop, förklarar Åsa Holmberg, miljöstrateg på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning, som också är initiativtagare till projektet. Vi ser att en ökad odling av grönsaker hemma hos invånarna i Hofors, Ockelbo och Sandviken kan bidra på många sätt till ett hållbart samhälle, samtidigt som det är ett projekt som är lätt att kommunicera och genomföra. Genom att fler odlar sin egen mat hemma kan vi bidra till minskade transporter liksom ett minskat beroende av import av mat. Vi kan bidra till att människor kan känna lite mer makt och mindre utsatthet i en vardag där mycket blivit dyrare för hushållen. Vi kan stärka efterfrågan av lokalproducerad mat hos de lokala odlarna, liksom efterfrågan på deras kunskap och kompetens, samtidigt som vi hoppas att människor kastar mindre mat om man själv vet hur mycket arbete som ligger bakom att producera maten.

Vad kan en odlings-PT hjälpa till med?
– En odlings-PT kan hjälpa dig som privatperson med personliga råd och coachning för att du ska lyckas bättre med odling av mer mat i exempelvis din villaträdgård. Din odlings-PT kan hjälpa dig att lyckas med odlingen på den nivån där just du är och med de förutsättningar som du har.

Åsa Holmberg berättar att det varit stort intresse för projektet sedan det utannonserades på kommunernas webbplatser fredag den 24 februari. Lokaltidningen hörde av sig direkt och inlägg har fått stor spridning i sociala medier.

Om du får drömma – hur utvecklas projektet framöver?
– Om jag får drömma så är projektet Odlings-PT en början på en bredare omställning där vi kan ta tillbaka kunskapen om hur man odlar mat, komma närmare naturen och bidra till ett hållbart samhälle där vi tar använder marken på ett klokt sätt. Sedan hoppas jag att odlingsintresset som väcks av projektet fortsätter även efter projektet tar slut och att vi bättre uppskattar lokalproducerad mat med god kvalitet framför inplastade grönsaker från en annan del av världen som varken producerats eller transporterats hållbart. Vem vet, kanske Odlings-PT är början på en odlingsrevolution där boende samlas kring odlingar på gemensamma ytor och odlar både grönsaker och relationer tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *