Ny satsning på försäljning av ängsfröer i Sverige

Odling av blomsterängar. Foto: Magnus Alskog

Du som vill köpa ängsfröer som är odlade i Sverige och kanske till och med i närheten av där du bor får nu ytterligare ett alternativ.

Det som kallas för ”ängsfröer” i butik kan ibland vara lite vilseledande. I vissa stora kedjor är det inte ovanligt att växterna odlats i andra länder och innehåller många arter som inte ens hittas vilt i Sverige och än mindre har någon koppling till ängar. Det bästa är egentligen att själv samla fröer från ängsväxter i närheten av där du bor. Se regler här. Men om du är osäker på vad du ska samla och vill göra det lite lättare för dig, så kan du såklart även köpa fröer från aktörer som säljer bra ängsfröer.

Hittills har det varit enklast att rekommendera Pratensis, som länge varit ledande i landet på inhemska ängsfröer. Nu har dock en ny aktör gjort entré – Norrlands blomsteräng. De odlade tidigare ängsfröer åt Pratensis, men har nu bestämt sig för att satsa på att själv sälja ängsfröer. Magnus Alskog, som driver familjeföretaget berättar om varför de tog steget:

– Vi känner att vi har erfarenheter som få andra har runt odlingen av ängsfröer och att mycket mer behöver och kan göras kring det. När engagemanget och intresset hos oss växt har det känts naturligt att stå på egna ben hela vägen. Det ger oss möjlighet att utvecklas mer och det hoppas vi leder till att fler får möjlighet att använda bättre fröer, inte minst att vi är fler som lyfter frågan och bygger kunskap och intresse kring det.

Magnus Alskog. Foto: Privat

Ni har riktat in er på ängar för norra Sverige – vilka arter skiljer ängar i norr från ängar i söder?
– Norra Sverige är ett väldigt stort begrepp, floran förändras mycket både från norr till söder och öst till väst. Medelpad och Norrbotten har likheter i floran men också väldiga skillnader. Vi ser på sikt att vi kan göra bättre blandningar och mer anpassat, men det är mycket jobb och kräver massor av tid. Vi är inte där att vi kan göra superlokala blandningar än, men vi vill dit. För att komma dit måste vi få kunder och rent krasst pengar och en marknad.

Varför är det viktigt med regionalt insamlade fröer?
– Det är till exempel vanligt att entreprenörer vid större vägbyggen sprider fröer som kallas ”ängsfröblandningar” som innehåller växter som inte alls finns i den naturliga floran på platsen. Det skapar problem och det är väldigt synd för vi missar en chans att göra något bra. För vägkanter har blivit ganska viktiga botaniska lokaler, om än inte de vackraste. Det verkar som att de naturligt näringsfattiga vägkanterna ofta blir en plats där många ängsblommor klarar sig bra i dagens samhälle. Att då inte så och gynna den svenska floran är i mina ögon lite galet. I dagsläget sprids det alla möjliga fröer. Även när det används svenska ängsfröer i Norrland sprids blandningar där örterna till stor del är sådana som inte växer norr om Mälardalen, vilket är märkligt för de kommer ju inte överleva eller bidra till floran på ett positivt sätt, trots att det kostar samma.

Växter till Norrlands blomsteräng. Foto: Magnus Alskog

Hur har intresset varit hittills?
– Väldigt blandat. Vi har problem med större aktörer som inte känner till oss ännu och det jobbar vi på. Vi har flera vägbyggen där entreprenörerna verkar likgiltiga och sprider lite vad som helst i fröväg och försvarar det med att det råder ”fröbrist”. Jag skulle önska att till exempel Trafikverket engagerade sig ännu mer och gör ännu mer verkstad av sina intentioner kring användandet av ängsfröer. Positivt är att Naturskyddsföreningen gör ett fantastiskt jobb i att lära och lyfta ängarna, Fröets dag och alla deras engagemang kring ängsfröer är mycket imponerande. Här dras det stora lasset tillsammans med andra engagerade företagare med lien i högsta hugg.

Läs även

Lagar och regler för att samla fröer och växter från naturen
• Så lyckas du odla vilda inhemska växter
• Föredrag: Samla fröer och odla vilda växter
• Därför bör du samla frön och odla vilda växter i trädgården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *