Så följer solrosor ljuset

Solrosor är väldigt bra för att locka fåglar och insekter till din trädgård. De är också väldigt väl anpassade till att följa solens gång över himlen. Allt för att maximera ljuset och pollineringen. Nu har forskare tittat närmare på hur det går till.

Solrosor är tacksamma växter i trädgården av många anledningar. De ger mängder av mat åt både insekter och fåglar och de är platseffektiva eftersom de ofta håller sig högt över marken. Kanske har du också lagt märke till att de hör till de växter som vrider sig efter solen?

De vänder sina blommor mot solen genom att växa lite mer på ena sidan av stammen och därmed skjuta huvudet åt andra sidan. Under dagen växer de mer på östra sidan av stammen och under natten mer på västra sidan så att de är redo för morgonsolen i öster.

Fototropism (strävan efter ljuset) hos en växt. Auxinerna (de röda prickarna) är jämnt fördelade när ljuset kommer ovanifrån och drar sig åt skuggsidan när ljuset kommer från sidan. Bild: MacKhayman, CC BY-SA 3.0

Tidigare studier har visat att solrosor har en intern “cirkadisk klocka”, synkroniserad med solen, som gör att de anpassats till att öppna sina blommor mot soluppgången när pollinerande insekter blir aktiva på morgonen. Nu har forskarna tittat på vilka gener som aktiveras i solrosor beroende på om de odlas inomhus utan solljus eller utomhus. De kunde se att det var helt olika gener som aktiverades i solrosorna beroende på var de växte. Det gick inte heller att “lura” solrosorna genom att blockera blått, ultraviolett, rött eller långt rött ljus med skuggboxar.

– Detta visar att det sannolikt finns flera olika vägar för att uppnå samma mål och att dessa reagerar på olika våglängder av ljus, skriver forskarna.

“Explosion i gener” när solrosorna fick komma ut

I försöken visade det sig också att solrosorna snabbt anpassade sig till en ny situation. När plantor som odlats i labbet flyttades ut började de redan första dagen följa efter solen.

– Detta beteende åtföljdes av en explosion av genuttryck på den skuggade sidan av växten som inte återkom under efterföljande dagar. Det tyder på att någon form av “omkoppling” pågår, säger Stacey Harmer, växtbiolog som är huvudförfattare till studien.

Film på växande solros som följer solen

Läs även
• Solrosor använder UV för pollinatörer och torka

Källor: University of California och Plos biology

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *