Ny årsdag för att samla frön från vilda växter

Frökapsel. Foto: Erik Hansson

I fjol hade Rikare trädgård ett tema om vilda växter för att uppmuntra fler att börja odla våra vilda, inhemska arter. Med artiklar om varför du bör samla frön och odla vilda växter i trädgården, vilka lagar och regler som gäller, 10 tips på vilda växter och hur du odlar dem, samt broschyrer på några av tipsen. I år tar Naturskyddsföreningen också tag i frågan och instiftar årsdagen ”Fröets dag” den 30 augusti.

– Genom att aktivt samla in och så fröer från vilda ängsblommor i ditt närområde, kan du göra en viktig insats för naturen och våra pollinatörer, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Anledningen till att det är viktigt att satsa på fröer från vilda växter är flera. Naturskyddsföreningen lyfter bland annat att de vilda ängsblommorna minskat i antal i takt med att ängsmarkerna minskat till en bråkdel av hur Sverige såg ut för 100 år sedan. Att så ängsfröer från butiker kan vara en lösning, men ibland vet man inte vad dessa påsar innehåller och om det är frön från utlandet kan de kanske få svårt att anpassa sig till den nya miljön eller så följer det med främmande arter som konkurrerar ut inhemska växtarter som vissa insekter är beroende av. Det bästa för den biologiska mångfalden är att själv samla in frön från närmiljön. På så sätt vet man att det är växter som är anpassade till det lokala klimatet.

– Om vi ska återskapa blomrika marker så måste vi ta tillvara på våra inhemska vilda ängsblommor och få dem att spridas, då uppnår vi den största nyttan för bin och andra pollinatörer, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen jobbar också med projektet ”Världens längsta blomsteräng” som går ut på att omvandla Sveriges vägkanter till ”ett paradis för biologisk mångfald”. Målet är göra om hela 1 000 kilometer av Sveriges vägkanter så att de ger mat åt bin, fjärilar och andra pollinatörer.

Mer information om hur man samlar fröer från vilda växter hittar du hos Naturskyddsföreningen, samt här under på Rikare trädgård.

Läs mer

Därför bör du samla frön och odla vilda växter i trädgården
Lagar och regler för att samla fröer och växter från naturen
10 vilda växter och hur du odlar dem
Odla vilda växter-broschyrer
Lär känna och uppskatta ”ogräsen”
Den säkraste appen för att känna igen vilda växter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *