Trädgårdsbesökaren: Rödstjärt

Rödstjärt, hane. Foto: Erik Hansson

En lite sällsynt trädgårdsbesökare, men som är fullt möjligt att få se och till och med få att häcka i trädgården, är den vackra rödstjärten.

Rödstjärten tillhör de där fåglarna som de flesta reagerar på när de ser. Åtminstone hanen med sitt klarorange bröst, svarta ansikte och vitgråa hätta. Den ser smått exotisk ut och är en av de mest färgglada fåglarna vi kan få besök av i våra trädgårdar. Honan är mindre prålig i färgerna med en brun fjäderdräkt med orangeaktigt bröst och en karaktäristisk röd stjärt, som inte minst syns när den flyger iväg.

Rödstjärt, hona. Foto: Erik Hansson

Sången: Från stark till blyg

På våren är det hanen som anländer först till ett tilltänkt revir. Han börjar snart sjunga – ofta från hög höjd. Och apropå höjd så inleds sången med en hög, tunn ton som sedan övergår i lägre, lite tystare kvitter som kan vara varierat. Men upplägget på sången är sig likt. Det är som att han börjar självsäkert och bestämt och sedan blir allt mer blyg och otydlig.

Lyssna på rödstjärtens sång här.

Lock- och varningslätet är ett kort ”huitt”. Det låter oskyldigt, men det kan vara en aning enerverande när det pågår under lång tid, vilket inte är så ovanligt.

Lyssna på rödstjärtens lock- och varningsläte här.

Att lära sig en fågels läten är alltid en bra metod för att bli mer uppmärksam och sedan försöka se den. Rödstjärten ser förvisso väldigt färgglad ut, men förutom vissa sjungande hannar som gärna sitter på taknocken eller högt i ett träd, så är de förvånansvärt svårsedda.

Locka rödstjärt till trädgården

Rödstjärten häckar i håligheter i träd, stenmurar eller andra krypin. De kan också flytta in i holkar av lite mer öppen modell – se nedan. Förutom lämpliga boplatser vill rödstjärten också ha gott om mat i närheten för den intensiva perioden när ungarna ska ha konstant tillgång till föda. De matas framför allt med fjärils- och skalbaggslarver, men även spindlar, bladlöss, flugor, myggor och andra småkryp. Det behövs med andra ord en trädgård med biologisk mångfald för att de ska trivas. Anlägg gärna en äng, låt grenar och ris ligga kvar i trädgården i någon form, ha gott om inhemska växtarter i blom och skapa gärna en damm eller åtminstone ett fågelbad.

Fågelholk som förutom rödstjärt även kan locka grå flugsnappare eller i sällsynta fall en sädesärla. Illustration: Filippo Vanzo

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *