Ny studie: Fåglar får oss att må bättre

Sjungande koltrast. Foto: Erik Hansson

Att titta på fåglar och lyssna på fågelsång är inte bara ett kul intresse – det får oss också att må bättre enligt en ny studie.

Forskarna, från King’s College i London, kunde se en koppling mellan att uppleva fåglar och en långvarig förbättring av hur personerna mådde. Detta märktes både hos de som ansåg sig må bra och för de som var diagnosticerade som deprimerade. Effekterna av att se eller höra fåglar kunde hålla i sig i upp till åtta timmar.

– Det finns allt fler bevis för att det är bra för den mentala hälsan att vistas i naturen, och vi tror intuitivt att närvaron av fågelsång och fåglar skulle bidra till att förbättra vårt humör. Det finns dock inte mycket forskning som faktiskt har undersökt fåglars inverkan på den mentala hälsan i realtid och i en verklig miljö, förklarar huvudförfattaren till studien, Ryan Hammoud på King’s College London.

De 1 292 deltagarna, som är bosatta i Europa och USA, fick tre gånger om dagen via appen Urban Mind frågor om de ser eller hör fåglar, följt av frågor om deras mentala mående. Forskarna kunde då se en direkt kopplingen mellan när de såg eller hörde fåglar och registrerade ett positivt humör. Kopplingen var tydligare till fåglar än om deltagarna hade exempelvis träd, andra växter eller vatten i närheten.

– Vi hoppas att dessa bevis kan visa hur viktigt det är att skydda och tillhandahålla miljöer som gynnar fåglar, inte bara för den biologiska mångfalden utan också för vår mentala hälsa, säger Hammoud.

Varför just fåglar och fågelsång har en så positiv påverkan på oss kan bero på att möten med fågellivet involverar flera sinnen – oftast både syn och hörsel. Flera undersökningar har dessutom visat att naturupplevelser förhöjs om de samtidigt ackompanjeras av fågelsång.

LÄS ÄVEN:
• Ny studie: Biologisk mångfald i närmiljön viktigt för välmående
• Att bo nära grönområden minskar risken för stroke
• Utomhusvistelse förbättrar mental hälsa
• Stadsnära grönområden behöver vara vilda
• Människor som har grönområden i närheten lever mer hållbart
• Promenad i natur förbättrar stämning i sociala medier

Källor: Nature och Eurekalerts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *