Så bygger du ett igelkottshus

Det finns mycket du kan göra i din trädgård för att igelkottar ska trivas. Ett sätt är att bygga ett hus åt dem eftersom övervintringsplatser är en bristvara för landets igelkottar.

Det går inte längre så bra för igelkottarna i Sverige. Efter att ha bedömts som ”livskraftiga” i den nationella rödlistan i 20 års tid anses igelkotten från och med 2020 vara ”nära hotad” av SLU Artdatabanken. Det beror troligen bland annat på att det finns allt färre lämpliga platser för den att övervintra. Dessutom har igenväxningen gjort att de har allt svårare att hitta mat. Slutligen dödas många igelkottar av biltrafiken.

Lokalt skulle även robotgräsklippare kunna utgöra ett problem, men det beror mycket på vilken modell som används. Läs mer i vår artikel ”Så farliga är robotgräsklippare för igelkottar”.

Mer mat, färre faror

Så, igelkottar behöver kunna undvika vägar och robotgräsklippare, de måste kunna hitta mat och de vill ha någonstans att bo på vintern. Om du känner att du måste ha en robotgräsklippare så ha åtminstone aldrig på den i skymningen, på natten eller i gryningen när igelkottar är aktiva.

Igelkottar äter framför allt ryggradslösa djur så som sniglar, daggmaskar och insekter, men även ibland svamp, nötter och bär. Om du har en trädgård med rik biologisk mångfald så har du säkerligen också mycket att äta för igelkottar. En öppen kompost är till exempel en perfekt ”matfabrik” för dem.

Igelkottbo hos Årets rikare trädgård 2021. Läs mer i den här artikeln. Foto: Marie Mattsson.

Bygg ett vinterhus

När det gäller igelkottarnas bostäder där de kan gå i dvala om vintern så kan du göra enkla sådana. Lägg högar av exempelvis löv och kvistar, ris och pinnar eller grövre grenar i ett avskilt hörn av trädgården där igelkottar kan gömma sig och vara ifred. Det räcker egentligen för att skapa en plats som är lite varmare än omgivningen där de kan övervintra. Dessutom lockar sådana högar många av igelkottens favoritbyten och löv som lämnas i trädgården använder gärna igelkotten för att bädda.

Här under finns en ritning på ett lite lyxigare igelkottshus. Du kan göra enklare modeller med till exempel en uppochnedvänd låda som du sågar ut en ungefär 15 cm stor ingång i. Tänk på att det långt ifrån är garanterat att det kommer igelkottar till ditt bygge, men det ökar garanterat chansen.

Kom också ihåg att eftersom igelkottar framför allt är vakna på natten kan det vara svårt att hitta dem. Kanske har din trädgård redan lockat till sig dem utan att du vet om det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *