Medborgarforskning upptäckte rekordgammal igelkott

Igelkott. Foto: Erik Hansson

Det går inte bra för igelkottarna. I Storbritannien har de minskat med 50 procent på landsbygden sedan år 2000 och i Sverige rödlistades igelkotten 2020 som ”nära hotad” på grund av att de minskar så kraftigt i antal.

I Danmark pågår ett projekt för att öka kunskapen om igelkottar både för allmänheten och forskare. Projektet leds av Sophie Lund Rasmussen vid Oxford university, som kallar sig Dr Hedgehog och @Dr_Pindsvin på Twitter. Under 2016 ombads folk i Danmark samla in döda igelkottar och skicka dem till det danska igelkottsprojektet. Hela 697 igelkottar kom in från hela landet och det var i detta medborgarprojekt som Sophie Lund Rasmussen en dag undersökte åldern på igelkotten ”Thorvalt”. Det görs genom att räkna ”årsringar” i käkbenet.

Jag minns tydligt den dag då jag räknade 16 årsringar i mikroskopet. Jag blev helt överväldigad och fällde till och med en glädjetår! För om en igelkott kan bli 16 år gammal finns det fortfarande hopp för populationen.

Sophie Lund Rasmussen

Thorvalt slog också det tidigare rekordet med stor marginal. Tidigare var det bara känt att igelkottar i det vilda kunde bli 9 år gamla, vilket en hona från Irland bevisat, men det danska projektet hittade även två individer som blev 13 och 11 år. I snitt hade de insamlade igelkottarna bara levt i 1,8 år och 30 procent hade dött under sitt första år. Men om de bara klarar av sitt första och kanske sitt andra levnadsår så ökade chanserna för dem att leva ett långt liv. Eller som studien heter; ”Anyone Can Get Old – All You Have to Do Is Live Long Enough: Understanding Mortality and Life Expectancy in European Hedgehogs (Erinaceus europaeus)”.

Se upp för igelkottar på vägarna – värst i juli

Studien gav också en bra uppskattning om de största hoten för igelkottarna och det är ingen tvekan om att trafiken är värst. 56 procent av alla inskickade igelkottar i projektet hade blivit överkörda och det skedde oftast i juli. 22 procent av igelkottarna hade dött på viltvårdsanläggningar efter att de hittats skadade och 22 procent hade dött av naturliga skäl i naturen.

Sophie Lund Rasmussen upptäckte också att hannar i snitt lever 24 procent längre än honor – detta troligen eftersom det är ett lättare liv för hannarna. En annan viktig slutsats av studien är att inte igelkottarna verkade lida så mycket av inavel – trots att den danska populationen är relativt liten.

Även aktiva på vintern

Tidigare studier i Danmark har visat att igelkottarna går i dvala inför vintern från slutet av september (vuxna hanar) till slutet av oktober (vuxna honor), men att unga igelkottar kan vara vakna till mitten av december om väderförhållandena är milda och det finns tillgång till föda som sniglar och insekter. Men det är ingen konstant sömn under vintern. I snitt vaknar igelkottarna var 7-11 dag och kan då vara aktiva i flera dagar och antingen leta efter mat eller byta bo. I Danmark har det konstaterats att igelkottar kan göra upp till åtta byten av bo under en vinter.

Läs även:
• Så bygger du ett igelkottshus
• Så hjälper du igelkottar i trädgården
Så farliga är robotgräsklippare för igelkottar

Källor: University of Oxford och Animals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *