Guide till växter under vintern

Låt växter stå – de är viktiga matstationer och livsmiljöer. Illustration: Mila Hillerhag

Om du kan tänka dig att låta bli att ”städa” trädgården inför vintern genom att klippa ned överblommade växter så kan du hjälpa både fåglar och småkryp som lever i din närhet. Varför inte göra ett ”stjälkhotell”?

• Rikare trädgård har tagit fram 14 skyltar för ökad biologisk mångfald. En av skyltarna handlar om vikten av att låta växter stå över vintern. Den kan skrivas ut via bilden längst ned på sidan.

När växterna i trädgården blommat över och kanske försett oss med ätbara blad och bär, är det nog många som tänker att deras uppgift för året är klar och att de lika gärna kan klippas ned för att det ska se lite prydligt ut. Men det finns all anledning att låta växterna vara över vintern

Ihåliga stjälkar har i det här fallet inte bara blivit bostäder åt vildbin. Det är också en del av ett tak till ett människohus. Foto: Erik Hansson

Vissa människor kanske tycker att döda, färglösa växter som sticker upp ur snön ser lite tråkigt ut. För andra djur är det en livräddare under årets köldperiod. Många fåglar till exempel. En del arter lever under vintern på att äta frön från växter. De flyger runt i landet på jakt efter vinterståndare och kommer med lite fantasi säkerligen utbrista ett tacksamt kvittrande när de upptäcker att du hjälper dem under månaderna då det är ont om mat.

Men växterna erbjuder också bostäder åt mindre organismer. Av samma anledning som hålen i ett bihotell blir bebodda kan även ihåliga stjälkar bli utmärkta boplatser åt småkryp som övervintrar här. När det blir tillräckligt varmt tar de sig ut på egen hand. Det gäller till exempel de små gulliga citronbina som ser ut att ha svartvita teatermasker eller hockeymålvaktmasker över ansiktet. Även märgbin, små spindlar och de underskattade tvestjärtarna kan leva i stjälkar.

Citronbin blir bara några millimeter långa och bor gärna i ihåliga stjälkar över vintern. Foto: Erik Hansson

Gör stjälkhotell

Du kan också göra ett stående ”stjälkhotell” genom att under första vårvintern klippa av topparna på vinterståndarna till växter med ihåliga stjälkar i lite olika längd. Exempel på växter som har lämpliga stjälkar (beroende på sort) är hallon, tistlar, fläder och vass. Under våren och sommaren hittar förhoppningsvis bina håligheterna och fyller dem med ett ägg per cell som muras igen för att ge skydd åt väta. Låt de döda stjälkarna stå under hela kommande säsongen. Medan nya stjälkar växer upp under sommaren ligger äggen skyddade i fjolårets stjälkar. Vårvintern år två klipper du de nya stjälkarna men låter de gamla stjälkarna vara. Fortsätt så här år efter år så har du ett ständigt förnyat insektshotell.

Erik Cederberg påpekade på Rikare trädgårds Facebook-sida att det kan vara bra att förtydliga att vissa insekter föredrar stjälkar med märg så att de själva kan gnaga ur lämpliga boplatser, exempelvis ur björnbär och tistlar. Sådana stjälkar kan även sättas vertikalt en bit upp från marken för att skapa ytterligare bostäder.

Småkrypen som bebor stjälkarna kan dessutom till viss del bli mat åt fåglar som ibland letar föda i stjälkarna.

Odla vinterfröodling

Varför inte låta en liten del av trädgården bli en fröodling? Så till exempel ett gäng solrosor och låt dem stå kvar under vintern. Ta tillräckligt med frön för att kunna så en ny omgång på platsen till nästa år och låt resten bli fågelmat och gömställen åt smådjur. Har du tur kommer det kanske en flock steglitser eller domherrar till din vinterfröodling. Innan dess har solrosornas blommor blivit mat åt pollinatörer.

Blåmes som letar efter småkryp som gömt sig i vassens ihåliga stjälk. Foto: Erik Hansson

När du framåt våren kanske vill ta bort de vinterståndare som står kvar (om du inte väljer att göra ett stjälkhotell) kan du lägga dem i en hög i solen så att eventuella småkryp kan ta sig ut och hitta nya platser att vara på. Det kan även vara ett alternativ för dig som absolut inte vill låta stjälkarna stå över vintern; kapa dem på hösten och lägg ihåliga stjälkar som ett bihotell på en skyddad, varm plats så kanske det flyttar in lite bostadssökande småkryp i dem. Är stjälkarna tillräckligt kraftiga kanske de till och med klarar en säsong till? Om inte så kan du lägga dem i komposten eller ett undanskymt hörn av trädgården så att de sakta kan bli jord och under tiden vara föda och gömställen åt din trädgårds minsta grannar.

Film om att låta växter stå som Hjalmar Dahm gjort åt Rikare trädgård:

Alla skyltar hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *