Odla med P1 läggs ned – ”nytt” trädgårdsprogram tar över

Nedskärningar på Sveriges radio drabbar Odla med P1, men lyssnarna får ett annat program istället.

Tidigare i höstas meddelade Sveriges Radio att man tvingas till stora neddragningar. Närmare 250 miljoner kronor ska sparas in per år på grund av hög inflation och höga räntor, men även för att kostnaderna ökat i och med nya lagkrav som innebär att Sveriges radio måste investera i säkerhetsskydd, enligt DN.

Besparingarna kommer att ske över hela företaget och inom programverksamheten ska de årliga kostnaderna minska med 130-150 miljoner. Ett av programmen som nu läggs ned är ”Odla med P1”.

Nina Glans, kanalansvarig för P1, berättar varför den här förändringen ansetts nödvändig:
– Det handlar dels om att Sveriges Radio behöver minska sina kostnader men i det här fallet också om effektiviseringar i företaget. Så från och med nästa säsong kommer P1-lyssnarna höra ”Trädgården med Pernilla och John” istället.

”Trädgården med Pernilla och John” är en podd som redan sänts ett tag med de kända trädgårdsprofilerna Pernilla Månsson Colt och John Taylor, som pratar om livet i trädgården.

Nina Glans, kanalansvarig P1 Sveriges Radio Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Vad kommer skillnaden mellan Odla i P1 och det nya programmet vara innehållsmässigt?
– De är lite olika i sin utformning men med samma huvudsakliga innehåll. Nu blir det John Taylor som svarar på lyssnarnas frågor. John Taylor är utbildad trädgårdsmästare med en lång rad trädgårdsprojekt på sin meritlista. Han medverkar i SVT sedan lång tid tillbaka, han skriver och föreläser och i sitt yrkesliv har han också bland annat ägnat sig åt Malmö Slottsträdgård och Tjolöholms slottsträdgård.

Kommer det sändas lika frekvent och på samma tider?
– Exakta sändningstider för den kommande tablån är inte satt men det är två program med ungefär samma säsong så kommer vara likt det vi har idag.

Något annat trädgårdsrelaterat innehåll planeras inte enligt Nina Glans, men hon tar upp att bland annat Vetenskapsradion kommer att fortsätta bevaka forskning och nyheter kring odling och växtlighet i sina program.

24 thoughts on “Odla med P1 läggs ned – ”nytt” trädgårdsprogram tar över

 1. Så himla tråkigt! Det är stor skillnad på dessa program. Odla med P1 är mycket mer kunskapsinriktat än vad Trädgården med Colt och trädgård är. Det går inte alls att jämföra dessa program kunskapsmässigt! Odla med P1 har ju flera olika experter med i varje avsnitt! Verkligen ett dåligt beslut! Så besviken jag och mina trädgårdsintresserade vänner blev.

  1. Kom just tillbaks från usa och såg med förväntan fram emot ”odla med P1”
   Gogglade just om vad som hänt… förfärligt beslut det finns andra program att dra ner på eller ta bort. Här finns råd från en mkt kunnig expertis inom odling o trädgård.lyssnar även på John&Pernilla som jag gillar , dom båda programmen kompletterar varandra.
   Skamligt Sveriges radio!!! När det nu finns ett otroligt intresse att odla både för mat och mångfald. Jag är otroligt besviken.

 2. Trädgårdsintresset är stort i vårt land, och det bara växer. Det är bra för miljön, vettigt att odla av så många skäl. Jag tycker det är helt tondövt att lägga ner programmet. Och hoppas att ni tänker om.

 3. Det går inte att jämföra dessa två program, odla i P1 är det absolut bästa mest kunskapsspridande programmet för oss trädgårdsintresserade. Podden med Pernilla o John är mer feelgood program. Jag är så ledsen över ert beslut, sänd isåfall Odla i P1 som podd istället om ni måste välja.

 4. Odla med P1 kan inte bara lägga ned! En podd är absolut inte det samma! Det är viktigt att vi som är fritidsodlare också får reda på fakta som också är vetenskap. Den podden ni hänvisar till kan på inget vis ersätts med Odla med P1.
  Jag kan bara hålla med de tidigare insändarna om att detta program INTE ska läggas ner. Även den ”lilla människan” måste få något att lyssna på som är höögsst aktuellt.

 5. Så dumt att lägga ner Odla med P1. Ett program med hög kvalité och som djupdyker i många intressanta ämnen. Trädgården med Pernilla och John är en jättebra pod men likheterna är få och försvinner ”Odla” blir det helt klart en stor förlust för oss trädgårdsälskare!

 6. Ompröva beslutet att lägga ner Odla med P1 och våga fortsätta satsa på ett program som är mer av ett klassiskt radioprogram än sin podd-motsvarighet. Jag är i 30-års åldern och tillhör väl på sätt och vis poddgenerationen, därför har jag så mycket uppskattat den berättarform som finns i Odla med P1. Det är lärorikt och inte så snackigt. Varför inte uppgradera Odla med P1:s koncept och ta bort podden istället? Det här är inte vad lyssnarna vill ha!

 7. Jag är mkt förvånad över att inte Mp, C m.fl protesterar över att Idla i P1 och Klimat korrespondenten ska skrotas. Och just när de behövs son allra bäst!!!!!

 8. Hur kan ni lägga ner Odla med P1. Varför tar ni bort allt som är bra!!!!!
  Snälla tänk om och lyssna på oss trädgårdsintresserade.

 9. Finns ingen, ingen, som besitter så mycket kunskap som just Maj-Lis.
  Ta tillvara på detta, annars gör ni bort er

 10. Odla med P1 är ett av de bästa programmen. Hur i hela världen har programansvsriga tänkt som lägger ner detta kundkspsspäckade program och fortsätter med en underhållningsprogram istället?! Pernilla & John – podden kommer inte ens i närheten av vad Odla med P1 ger. P & J är ju dessutom redan med i TV och dyker upp här och var, varför denna enkelspårighet!? Lägg ner podden istället om det behöver sparas den typen av ”prat – och underhållning” finns det ändå en uppsjö av!

 11. Neeej, jag som såg fram emot en ny säsong. John och Pernilla är okej när de ger råd om odling. Men för mycket tramsande och prat om fikabröd. Jag vill ha ett rent vetenskapligt program. Odla har många kunniga gästexperter… antar att det kostar att anlita dem. Jag är sååå besviken.

 12. Stor förlust för oss trädgårdsintresserade. Pernilla och John kommer inte ens i närheten av kvalitén på odla med p1. Tråkigt att släta ut alla program till att bli underhållning istället för utbildning och kunskap.

 13. Så typiskt P1, NIna Glans. Pernilla Colt är redan producent för Antikrundan och har haft oräkneliga avsitt av ”sitt” trädgårdsprojekt på bästa sändningstid i TV. Ska onte åublic service gynna mångfalden av både programledare, olika åldrar och därmed indikter om de ämnen de väljer att ta upp? Som vanligt; åt de som redan har ska ni ger mer av VÅRA skattepengar. Och en till manlig expert går orera. Catch,in. Grattis Pernilla och John.

 14. Nina, avsnitt, inte, public,insikter, ge, får blev felstavade apå grund av för små mobiltangenter.

 15. SR (och fler med dem) gör sig av med intresserade och seriösa samt talrika lyssnare för att beveka den underhållningsgud som kallas lättsammare. Så fel man gör.

 16. Nu är jag ganska trött på att samma kändisar ständigt får mer och mer utrymme i SVT och Sveriges radio. Public service bör försöka behålla kvalitet istället för att gå i en populistisk riktning som jag upplever att ni gör senaste åren. Uppdraget måste väl ändå vara seriositet och kunskap på högsta nivå? Om ni blir likadana som alla andra kommersiella kanaler så kan ni ju lika bra lägga ned allt och istället endast sända nyheter och väder. Jag hoppas ni tänker om.

 17. Jag saknar verkligen Odla med P1. Det där med Månsson Colt och Taylor har inte alls samma kvalitet. Det ska ju dessutom ätas fikabröd och smaskas så man blir tokig

 18. Varför lägga ned ett kvalitativt program som odla med P1 är och ersätta det med enkla och allmängiltiga Pernilla och John. Vi är faktiskt en stort trädgårds intresserat skara som redan kan mycket om odling, då vill vi få mer fakta än glättiga bukettbindningar.
  Nu finns tyvärr inget att lyssna på P1 längre. RIP odla med P1.

 19. Helt oacceptabelt att i dessa tider med klimatförändringar och hållbarhetstänkande, lägga ner ett vetenskapligt, och mkt kunskapsinriktat program som ”Odla med p1”. Hänvisning till ”Trädgården med Pernilla o John” är väl ändå ett skämt?
  Ett trevligt skojprogram, med en helt annan lyssnarkrets, vilket inte minst märks på innehållet i frågeställningar till programmet ”trädgården m…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *