Skyltar för biologisk mångfald

Har du gjort insatser i din trädgård eller på din kolonilott som du vill tipsa andra om? Ladda ner de här bilderna, skriv ut dem och sätt upp dem så att andra kan inspireras.

Det finns massor med saker som trädgårdsägare kan göra för den biologiska mångfalden och som ofta ger märkbara resultat på kort tid. Du kommer märka att det surrar och fladdrar lite extra i vissa områden. Vissa förändringar är mer subtila. Små igenmurade hål som visar att bin flyttat in eller små märken i jorden efter igelkottens tassar. Andra insatser ser du kanske inte alls, men du kan lita på att livet pågår även där bakom barken på den döda veden eller inne i rishögarna som du låter ligga i trädgården.

De här skyltarna som Rikare trädgård tagit fram tillsammans med Koloniträdgårdsförbundet och illustratören Mia Hillerhag är 14 exempel som de flesta har möjlighet att göra även på små ytor. Det är fritt fram att ladda ner dem, skriva ut dem och sätta upp dem i din trädgård eller i ditt koloniområde. En pdf-version med alla skyltar finns längst ned i artikeln.

LÄS ÄVEN:
Så anläggs en ängGynna fågellivetSkapa en rik jordAnlägg en dammHjälp igelkottarSkapa en grodvänlig trädgårdPlantera buskar och trädGynna humlor och andra vildbinGuide till död ved

Alla skyltarna i pdf-format

4 thoughts on “Skyltar för biologisk mångfald

  1. Toppenbra idé!
    Jag har gjort flera av dessa i vår gemensamma trädgård för bostadsrättsföreningen. Ska naturligtvis göra lite av era skyltar. Och låta oss inspireras till några fler åtgärder.

  2. Vi har under många år arbetat med att skapa bra förutsättningar för insekter mfl andra djur. Vi kan säga check på alla skyltar, men det går att gör mycket mer.

  3. Rikare trädgård får man genom att inte ta bort maskrosor tidigt på våren..Blommor kommer senare.Har kantnepeta och kattmynta.Har slutat med sk vår och hösteldning.Ge marken det som tillhör den.Boplats för många kryp.Satt upp holkar.Min mark är till för djuren och mej.

  4. I våras fixade jag och min man en damm, med sittplats under en Phil.
    I kvällssolen njuter jag av allt liv i trädgården. Fågelsång och många nya fjäril sorter och trollsländor i mängder. Så underbart vackra. Älskar min stora trädgård full med stora träd, buskar och massor av blommor. Bäst är nog att den aldrig blir färdig utan utvecklas hela tiden. Tillsammans med djur, insekter och växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *