En något otippat resultat har anlänt från University of Michigan efter en studie på en nära släkting till det fruktade ogräset åkervinda.
Det blir allt vanligare att växter som klassas som ogräs i jordbruket utvecklar ökat motstånd eller immunitet mot växtgifter som glyfosat. Nu har forskare undersökt hur dessa resistenta växter tål skador från insekter. 1 600 plantor av purpurvinda, en nära släkting till åkervinda, planterades ut. Hälften av dem sprutades sedan med det vanliga, växtgiftet glyfosat.
De kunde se att växter som behandlats med glyfosat fick mer skador från insekter jämfört med kontrollplantorna. Men framför allt såg de att växter som var resistenta mot glyfosat hade mindre insektsskador, medan växter som var känsliga för glyfosat hade mer insektsskador. Ogräs som står emot växtgifter har med andra ord även ett bättre motstånd mot växtätare, medan en del växter som besprutas kan få ökade skador från insekter istället. Åtminstone när det gäller purpurvinda.
– Enligt ekologisk teori är det mer troligt att det finns en avvägning mellan dessa två egenskaper: Det är mer sannolikt att en växt lägger mer energi på att skydda sig mot den ena egenskapen än mot den andra. Men det såg vi inte. Vi såg motsatsen, säger huvudförfattaren Grace Zhang, doktorand vid University of Michigan.
Även mer produktiva
Dessutom producerade de resistenta plantorna mer frön än andra plantor.
– Det här är verkligen intressant eftersom det innebär att det finns ett orsakssamband mellan resistens mot glyfosat och resistens mot växtätare, säger Grace Zhang.
Nu vill Grace Zhang och hennes kollegor titta på hur dessa resistenta plantor som förändrats efter att människan introducerade växtgifter som glyfosat, påverkar förhållandet mellan växter och deras insekter på lång sikt.
LÄS ÄVEN:
• Bekämpningsmedels effekt på vildbin har underskattats
• Bekämpningsmedel största hotet mot fjärilar
• Bifarliga gifter i ”bivänliga” krukväxter
• Växtbutikernas svar om bekämpningsmedlen
• Förbjudna bekämpningsmedel i växter som ska gynna pollinatörer
• Trädgårdar med bekämpningsmedel har färre fåglar
• Bidödande bekämpningsmedel får dispens igen
Källor: New Phytologist och University of Michigan