Bifarliga gifter i ”bivänliga” krukväxter

Syrenbuddleja (”fjärilsbuske”) var en av de värsta växterna i testet. Inte mindre än 20 bekämpningsmedel hittades i den. Foto: IKAl, CC BY-SA 2.5

Ännu en studie har visat att många populära krukväxter som marknadsförs som ”bivänliga” innehåller bekämpningsmedel som drabbar bin.

Våren 2023 gjorde Naturskyddsföreningen i Helsingborg och den dåvarande ordföranden, trädgårdsjournalisten Christel Kvant, en undersökning av vanliga växter som brukar marknadsföras som gynnsamma för pollinatörer. I undersökningen, utförd av Eurofin, avslöjades att alla 18 plantor hade bekämpningsmedel och flera hade dessutom förbjudna ämnen.

Nu, dagen efter att den stora trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar tagit slut, har Naturskyddsföreningen släppt en ny rapport med ytterligare undersökta växter. 54 krukväxter och 65 fröpaket som marknadsfördes som “bivänliga” köptes in från tre butiker i Stockholm – en av de största trädgårdskedjorna, en lokal handelsträdgård och en matvarubutik. Därefter skickades de på analys till Eurofins i Lidköping.

Nedslående resultat

  • I 53 av 54 krukväxter hittades minst ett bekämpningsmedel.
  • Fröpåsarna innehöll generellt lägre koncentrationer. 36 av 68 innehöll minst ett bekämpningsmedel.
  • 54 procent av växterna innehöll minst ett bi-skadligt bekämpningsmedel
  • 57 procent innehöll dessutom minst ett ämne som är förbjudet inom EU.
  • PFAS hittades i 48 procent av växterna.

Vill ha hårdare regler

Naturskyddsföreningen vill se hårdare reglerar för hur mycket bekämpningsmedel som får finnas på en planta när den säljs:

– Idag finns inga krav på information i butikerna om var plantorna kommer ifrån och vad de besprutats med. Det gör att det är i stort sett omöjligt att som konsument veta vad man köper. Växten kan ha odlats i en rad olika länder innan den når Sverige, till exempel i länder där man använt bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Då kan gifterna följa med på plantan, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Skärmlavendel
En skärmlavendel som dessutom var certifierad med branschens egen märkning MPS var värst i testet. Hela 22 bekämpningsmedel hittades på plantan. Foto: Kolforn, CC BY-SA 4.0

Värst var en planta med branschens egen certifiering

Växter som visade sig innehålla medel som anses skadligt för bin: aster, basilika, en av två kantnepetor, kärleksört, prydnadslök, lavendel, två av två röd solhatt, salvia, silverastilbe, sommarljus, stjärnflocka, en av två stor blåklocka och syrénbudleja (fjärilsbuske). Det högsta antalet olika bekämpningsmedel (22) hittades i en skärmlavendel. Förutom att flera av ämnena är förbjudna var också krukväxten stämplad med branschens egna hållbarhetsmärkningen MPS. Näst sämst var en syrenbuddleja (“fjärilsbuske”) med hela 20 olika ämnen.

– Vårt råd till trädgårdsodlare är att efterfråga ekologiskt odlade växter i butiken. Man kan även fråga hur växterna är odlade och om de innehåller skadliga bekämpningsmedel. På så vis kan vi tillsammans sätta press på butikerna att efterfråga den informationen i sina leverantörsled, avslutar Karin Lexén.

Vill man inte riskera att sprida bekämpningsmedel i sin trädgård och därmed skada pollinatörer kan man istället ägna sig åt att samla in fröer från vilda växter och så i trädgården. Det är enkelt, gratis och bättre för den biologiska mångfalden. Läs mer om hur du gör i den här guiden.

Källa: Naturskyddsföreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *