Torvfri planteringsjord allt vanligare

Jord. Foto: Erik Hansson

Även om Sverige ligger några år efter Storbritannien med att fasa ut den klimatskadliga torven ur planteringsjorden så finns det numera en del alternativ på marknaden.

Den bästa du kan göra för din jord, vilket samtidigt är bäst för din planet, är att göra egen jord. Läs tips om hur du gör i Rikare trädgårds intervju med Marek Rolenec. Journalisten Lena Israelsson har också skrivit bra om att göra egen jord.

Ibland behövs dock jord snabbare än det går att tillverka den själv och då kan man behöva köpa jord i butik. Problemet med det är att den mesta jord som säljs i butik fortfarande innehåller torv. Torv bildas väldigt långsamt i våtmarker när ny mossa växer ovanpå äldre mossa. I snitt bildas bara ett lager med 1 mm torv per år och torvmossarna lagrar stora mängder kol. Att bryta upp den leder till utsläpp av koldioxid och Naturvårdsverket räknar ”i de flesta sammanhang” torv som ett fossilt bränsle just eftersom det tar så lång tid att bildas.

En decimeter torv har tagit ungefär 100 år att bilda och innehåller mycket lagrad kol. Därför räknas torv som fossilt bränsle. Foto: Public Domain

Torvfritt kan hittas i de flesta butiker

Men det börjar ske en viss förändring. Alla stora trädgårdsbutiker har numera åtminstone någon påse med torvfri jord i sitt sortiment. Det gäller exempelvis Blomsterlandet, Plantagen, Weibulls och Wexthuset, men även kedjor som Bauhaus, Byggmax och Clas Ohlson.

Exempel på torvfri jord.

De flesta av dessa butiker har Weibulls eller Hasselfors torvfria jord, men det finns även några andra märken. Plantagen har till exempel tagit fram egen torvfri jord, det har även Blomsterlandet gjort och Wexthuset har en torvfri jord som helt består av återvunnet material.

Även om den torvfria jorden är något dyrare så slipper vår planet betala notan genom ökade utsläpp. Dessutom går det att köpa storpack på sina håll vilket får ner priset till 1,5-2 kr per liter.

Ont om Krav-märkt och torvfritt

Snäppet bättre än torvfri jord är torvfri jord som dessutom är Krav-märkt. Det innebär att materialet kommer från områden där ”naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel inte har använts de senaste två åren”. Mindre insekts-, svamp- och växtgifter i odlingarna innebär ökad biologisk mångfald och friskare jordar. Plantigo säljer till exempel jord från Grogreen som både är torvfri och Krav-märkt. Den är lite dyrare (4,45 kr/liter när detta skrivs), men är bättre för miljön.

Var dock uppmärksam på att det finns Krav-märkt jord som innehåller torv – bättre för den biologiska mångfalden, men inte bra för klimatet.

Tipsa gärna om fler produkter som är torvfria.

LÄS ÄVEN:
Så väljer du miljövänlig jord
• Föredrag om levande jord
Marktäckning – för odlingen och mikrolivet
• Gynna jorden med gröngödsling
• Boktips: Jord på djupet

2 thoughts on “Torvfri planteringsjord allt vanligare

  1. Bra och bra att det skrivs om det. Men det är enorma mängder fortfarande som säljs och det i vanliga mataffärer där ”gröna” COOP rentav gör det under Änglamarks logga, vilket både är vilseledande samt anmält av undertecknad hos hållbarhetschefen som f ö återkopplat.

  2. Hej!
    Jag vill bara värna för Weibulls Torvfri jord. Köpte en hel pall förra året och fick pryalid skådor på alla mina tomat och aubergine plantor. Kan vara att jag fick jord från en dålig batch, men värt att uppmärksamma att även om det är Torvfri och bättre för miljön det alltid finns risken för pyralidskådor. Skulle vara hjälpsamt om jordproducenter kunde garantera om jorden är pyralidfri eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *