Boktips: Jord på djupet

Det har släppts en del böcker om jord de senaste åren. Inte minst om man räknar in alla verk om bokashi. Nu har ännu en släppts med det korta och koncisa namnet ”Jord”.

Läs alla våra boktips här.

Omslaget till Jord av Liselotte Roll

Journalisten och författaren Liselott Roll går på 270 sidor igenom de flesta aspekter av jord som du kan tänkas vilja veta. Från grunden (bokstavligen) med jordarter, jordmån och berggrund till näringsämnen, gödsel, vanliga problem, köpejord och såklart mängder av olika sätt att förbättra jorden med hjälp av exempelvis gröngödsel, komposter, täckodling, bokashi och hügelkultur. Ett helt kapitel vigs roligt nog åt livet i jorden och en genomgång av daggmaskar, hoppstjärtar, nematoder och betydligt mindre varelser än så. Det är trots allt dessa smådjur som skapar förutsättningarna för en bra jord. Även svamparnas betydelse lyfts.

Varje kapitel är tydligt upplagt och har ofta med listor och sammanfattningar som gör det lätt att snabbt ta till sig eller påminnas om det viktigaste. Boken avslutas med en trevlig kalender där du varje månad kan få tips om vad som är lämpligt att göra för jorden just nu. Tänk på att det kan variera beroende på var i landet du bor och hur tidiga eller sena årstiderna är just det här året.

Eftersom ”Jord” går in på så många olika metoder och tekniker så finns det inte riktigt utrymme för detaljerade genomgångar och djupdykningar i var och en. Det kan därför återstå en del frågor och funderingar efter att du läst om dem. Du får å andra sidan en väldigt bra inblick i olika tekniker och din kunskap om hur du ska arbeta med jorden kommer garanterat att öka.

Liselott Roll har en bra nivå i språket som inte kräver några större baskunskaper samtidigt som hon inte backar för att förklara lite komplicerade ämnen. Det är framför allt en bok fylld av fakta och beskrivningar, men här och var blir det även personliga tankar och åsikter. Extra glädjande är att läsa att Liselott Roll ständigt återkommer till fördelarna med ”mångfaldsodling” där trädgården är varierad och gynnar en mångfald av växter och djur. Hon tar även med en slev välbehövlig konsumtionskritik och varning om den minskande biologiska mångfalden i världen. Somliga kanske inte vill läsa om sådant i en bok om jord, men då har man inte förstått allvaret eller att vi alla har ett kollektivt ansvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *