Stor undersökning om fritidsodlare: Majoritet gynnar medvetet mångfald

Fågelholkar. Foto: Erik Hansson

Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) har släppt en stor rapport om hur Sveriges fritidsodlare ser på allt från torv och självhushållning till att slänga trädgårdsavfall i naturen. Flera frågor gällde även biologisk mångfald och hänsyn till miljön i trädgården.

15 procent av landets trädgårdsägare anser att en av trädgårdens viktigaste aspekter är att det är en plats där man medvetet kan gynna den biologiska mångfalden i. 4 procent anser till och med att det är den viktigaste funktionen en trädgård har. Det motsvarar tusentals eller tiotusentals trädgårdsägare i Sverige. En väldigt glädjande siffra. Det ska dock påpekas att övriga 85 procent mycket väl kan tycka biologisk mångfald är viktigt, det är bara det att de tycker att tre andra funktioner med trädgården är viktigare. Exempelvis ”odla ätliga växter”, ”en förlängning av hemmet att vistas i” eller ”givande sysselsättning och ett stort intresse”.

En majoritet gör insatser

51 procent av de tillfrågade i undersökningen gör medvetet insatser för att gynna mångfalden i trädgården. Det kan till exempel vara att odla många olika växter, anlägga äng eller sätta upp fågelholkar. 43 procent gör inga medvetna åtgärder för den biologiska mångfalden och 6 procent vet inte om de gör det. Frågan är hur många av de 49 procenten som gör insatser utan att riktigt veta om det? Och frågan är var gränsen dras? En rabatt med blommande växter som insekter kommer åt är ju en insats och betydligt bättre än enbart ett trädäck eller en ständigt kortklippt gräsmatta.

Andel som medvetet försöker gynna den biologiska mångfalden i trädgården. Samtliga 18–84 år (orange stapel) i jämförelse med de med trädgårdsintresse (grön stapel). Procentsatser avrundade. Bild: FOR/Novus 2024.

Bland de trädgårdsintresserade är det 66 procent som gör medvetna insatser och bland odlare som försöker vara miljövänliga är det hela 71 procent som medvetet gör åtgärder för den biologiska mångfalden. Omtanke om miljön verkar hänga ihop med omtanke om djurlivet.

Stort miljöintresse, men hög konsumtion

Undersökningen visar också intressant statistik om andra miljöaspekter. Exempelvis att 70 procent av de trädgårdsintresserade försöker vara så miljövänliga som möjligt. Sämre ser det ut med konsumtionen. Bara 16 procent har ”tagit ett aktivt beslut att köpa så lite som möjligt till trädgården”.

Man kan också konstatera att avhållsamhet med det fossila ämnet torv ännu inte slagit igenom på bred front i Sverige. 18 procent är ganska eller mycket positiva till torv, 33 procent varken eller och enbart 16 procent är ganska eller mycket negativa. Det är också lite synd att så många som en fjärdedel av fritidsodlarna använder konstgödsel (tillverkningen använder stora mängder fossil energi i form av naturgas).

Vanligt med stora gräsmattor

När det gäller gräsmattor har över hälften av Sveriges odlare mer än 200 kvadratmeter gräsmatta och hela 13 procent har mer än 1 000 kvm. 75 procent har en oklippt gräsyta av varierad storlek. Vanligast var 1-25 kvadratmeter.

De senaste två åren har 45 procent planterat träd, 64 procent planterat buskar och 80 procent planterat perenner. Det är enkla sätt att skapa en mer varierad trädgård som gynnar biologisk mångfald. Inte minst om det är inhemska träd och buskar.

Sammanfattningsvis kan man säga att rapporten visar att det finns ett stort intresse för biologisk mångfald i trädgården, att det fortfarande återstår mycket arbete när det gäller att få fler att agera miljövänligt, men att viljan finns där.

Här kan du se en lista på saker du kan göra för den biologiska mångfalden i trädgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *