Snabbguide till en minidamm

Det är inte mycket du behöver för att göra en minidamm i din trädgård och därmed en stor insats för den biologiska mångfalden. Se illustrationen här ovan.

Vill du lägga till ytterligare en finess så kan du täcka sidorna med en kokosmatta som gör det lättare att fästa växterna. Mattan gör också så att du slipper se kanterna på baljan.

Det går bra med vanlig sand till sandlådor på botten.

Växterna som placeras i dammen kan sänkas ned försiktigt i sina plastbehållare, men lägg gärna ett lager med grus eller sand ovanpå jorden så att inte den läcker ut i vattnet.

Glöm inte undervattenväxter som hornsärv eller hästsvans som skapar syretillförsel i vattnet.

En minidamm görs lättast på höst, vår eller sommar.

Om du har en dammbalja kan det vara klokt att täcka den under vintern för att minska risken för att den bottenfryser och spricker. Lägg över exempelvis ”bubbelplast” eller något annat som kan skapa en lite högre temperatur. Det kan också fungera att låta något flyta i dammen – en tennisboll eller en något fylld pet-flaska som skapar rörelser och håller en del av dammen öppen. Om du bor i ett område där det kan bli väldigt kallt under lång tid kan du fundera på om du ska ta in minidammen under vintern eller använda dammduk istället för en balja.

Läs mer utförliga guider här:
Allt du vill veta om trädgårdsdammar
Lämpliga växter i din trädgårdsdamm
Så skapar du en grodvänlig trädgård
Vanliga småkryp i din trädgårdsdamm
Skapa en damm eller liten våtmark i din trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *