Växtfavoriten: Hagtorn

Trubbhagtorn. Foto: Erik Hansson

En negativt lagd person skulle kunna presentera hagtorn som taggig med illaluktande blommor och bär som bara är aktuella i kristid. Men de här träden eller buskarna är värda en mer hyllande beskrivning än så.

Visst, hagtorn har en del vassa tornar, men det innebär också att de är ett utmärkt skydd för småfåglar som gärna hoppar runt i trädkronorna. Det gör de även av flera andra anledningar. Flera hundra arter är mer eller mindre beroende av hagtorn så det är lätt för fåglar att hitta föda i dem. tålig. Inte mindre än 55 fjärilsarter går på hagtorn och många skalbaggar nyttjar även hagtornsblommor som föda. Ju äldre träd blir desto bättre blir de för andra arter och hagtorn kan bli flera hundra år gamla.

Hagtorn är med andra ord väldigt populära för många arter och det gör dem också till några av de bästa träden för dig som vill gynna biologisk mångfald i trädgården.

Flikhagtorn med flikiga blad. Foto: Knud Ib Christensen, CC BY-SA 3.0

Att nöja sig med att säga ”hagtorn” är egentligen lite slarvigt. Det är som att inte bemöda sig att göra skillnad på homo sapiens och neandertalare. Det finns nämligen egentligen ingen art som bara heter hagtorn. Det är ett stort släkte med flera hundra arter i världen. I Sverige hittas framför allt tre arter; rundhagtorn, flikhagtorn och trubbhagtorn (se bilder i artikeln), men det finns också hybrider dem emellan. Än så länge växer de framför allt i södra Sverige, men de borde vara ett träd som klarar klimatförändringarna relativt bra och kan säkert sprida sig längre norrut.

Ringduva i blommande hagtorn. Släktet tillhör familjen rosväxter och det kan anas på blommorna. Foto: Erik Hansson

I maj går trädet i blom med vita fina blommor som förvisso inte luktar speciellt gott på nära håll, men som är väldigt rika på nektar. De något mörkgröna bladen håller färgen länge och blir på höstkanten en vacker bakgrund till de rödorange bären. Dessa går att äta om man tar bort kärnorna och har en något kärv smak, men kan användas för att göra gelé istället för rönnbär (ett annat mycket bra träd att ha i trädgården).

På hösten kan flockar med fåglar lockas av bären och hjälpa till med fröspridningen när de flyger iväg och bajsar lite här och där. Utan fåglarnas hjälp skulle vi ha väldigt liten utbredning av våra träd.

Rundhagtorn med rundade blad. Foto: Meneerke bloem, CC BY-SA 3.0

Förutom bären kan även unga blad, blommor och bär användas för att göra te. Blommorna ska även kunna användas för att smaksätta exempelvis sirap, grädde eller vaniljsås enligt boken ”Äta vilda växter”.

Så var det då det här med att hagtorn sticks. Hagtorn har tornar och inte taggar. Tornar har kärlvävnad i sig, till skillnad från taggar, men båda sticks. Så länge du inte planterar hagtorn precis där du måste passera så innebär tornarna bara ett bättre skydd för alla de fåglar och insekter som trivs i trädet. För dig som gillar att använda grenar och annat i trädgården (se vår guide) så är hagtorn särskilt lämpligt med sitt hårda, sega virke.

Få tag på hagtorn

Det kan vara svårt att hitta hagtorn hos plantskolor, inte minst de inhemska arterna, men fråga gärna så att intresset för dem ökar. Annars kan du prova att så frön från bären under hösten. Ta bort fruktköttet, tryck ner kärnan i en kruka med kompostjord, vattna och ställ ut det på en skuggig plats i trädgården över vintern. Till våren bör du ha små plantor att plantera ut. För säkerhets skull kan det vara klokt att så flera frön, även i samma krukor. Vattna de unga plantorna ibland om det är torrt, men annars är hagtorn ett ganska torktåligt träd. Spara den eller de plantor som klarat sig bäst.

Ett annat alternativ är att ta sticklingar. I boken ”Skogsträdgården” rekommenderas relativt vedartade sticklingar och att de tas under sommaren.

Har du väl fått plantan att ta sig så växer den snabbt, gärna på en solig plats. Med sitt täta växtsätt fungerar den bra som vindskydd och dessutom som häck. Vill du begränsa storleken så går det utmärkt att beskära hagtorn relativt hårt och behålla den som en buske. Den passar även utmärkt att hamla (läs mer i vår artikel).

Det är för övrigt lite förvirrat att hagtorn på engelska heter ”hawthorn”, men på svenska är havtorn en helt annan art. Här under kommer en video på engelska om hur man etablerar hagtorn.

LÄS ÄVEN:
• Använd avklippta grenar och kvistar i trädgården
Höst i trädgården: Plantera buskar och träd
• Många fördelar med hamlade träd
Alla delar i vår serier Växtfavoriten

Källor: Böckerna ”Skogsträdgården”, ”Nordens flora” och ”Äta vilda växter”, samt Artfakta, Södra och Biofilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *