Bok om odlingsmöjligheter året om

Jessica Lyon ligger bakom Odlings-TV, de populära grönsaksodlingarna vid Tyresta nationalpark och har varit involverad i Rikare trädgård med bland annat ett webbinarium. Nu har hon även gett ut en bok om hållbar odling året om.

Huvudbudskapet i ”Odla i köksträdgård, fönster & rabatter” är att det är enkelt och roligt att odla och att det kan göras året om. Varje månad presenteras utifrån vilka växter du kan så och vad du kan göra i trädgården vid den här tiden på året.

Omslaget till ”Odla i köksträdgården, fönster & rabatt” av Jessica Lyon

Det börjar redan i januari med tips om fågelmatare och att det går att så exempelvis spenat, sallat, solros, dill och rädisa redan i början av året. Medan månaderna går får vi relativt kortfattade tips om allt från hur man odlar egen ingefära, hur man gör avläggare, varför du ska uppskatta ogräs, hur du tar sommarsticklingar, odlar träd i krukor, skapar en jordfabrik, gör egen växtnäring och hur man bevattnar på bästa sätt.

En genomläsning ger något av en grundkurs i odling och även om boken är för tunn för att gå på djupet i alla ämnen så blir den istället relativt lätt att överskåda och har dessutom ett bra urval. Det som finns med är sådant som de flesta har nytta av, oavsett var odlingen sker – i trädgården, på balkongen eller i köksfönstret. Det är kort och koncist istället för mastigt och överväldigande, men samtidigt förvånansvärt innehållsrikt med mängder av små och stora tips på hur du bättre lyckas med odlingarna.

Jag saknar ett register eller innehållsförteckning för att snabbare hitta något som jag vet att jag läst om någonstans i boken, men det mesta hittas genom att bläddra bland sidorna runt den aktuella årstiden. För den som har svårt att hålla sig i början av året eller inte har tröttnar framåt senhösten ger ”Odla i köksträdgård, fönster & rabatter” mängder av idéer på hur du kan förlänga odlingssäsongen så att den i princip aldrig behöver ta slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *