Favoritväxten: Låt gräsmattan skallra

Höskallra. Foto: AnemoneProjectors, CC BY-SA 2.0

Växter som gör sig bra i en rik gräsmatta är höskallra och ängsskallra. De har ett lite udda sätt att leva som gynnar dig som vill etablera en äng i trädgården.

Ängsskallran och dess ”kusin” höskallra är nämligen halvparasiter som delvis lever av att stjäla näring från gräs. Så med skallror i gräsmattan begränsar du gräsens utbredning. Det ger i sin tur andra växter chansen att få plats och klara konkurrensen från gräsen. Dessutom är skallrorna fina med sina gula blommor som påminner om havsörnens näbb. De kan blomma hela sommaren och en bit in på hösten under rätt förutsättningar.

Det fina med skallrorna är också att det är lätt att skörda deras frön. De samlas i höljen som om det vore små maracas och dessa frön kan du sedan sprida i din gräsmatta. Bäst resultat får du om fröna är relativt färska och tas på sensommaren eller hösten, men det skadar inte att prova även på senhösten.

Ängsskallrans höljen och frön (nere till vänster). Foto: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

Förbered inför sådden genom att kratta bort eller slita upp lite gräs så att du blottlägger jord i gräsmattan. Sprid fröna på de blottlagda områdena och tryck till dem så att de får ordentlig kontakt med jorden. Skulle det vara en väldigt torr period kan du behöva vattna då och då.

På våren kan du leta efter de karaktäristiska lite fransiga bladen som är ordnade som ett plus-tecken eller X. Klipp sedan inte gräsmattan förrän skallrorna blommat och satt frön. Det är en ettårig växt så den behöver gå i frö för att komma tillbaka nästa år. Du kan såklart också ta fröer av dina egna skallror och sprida ut dem ännu mer i gräsmattan om du vill.

Förhoppningsvis har du inom några år en gräsmatta full av små ”havsörnsnäbbar” och som inte är lika dominerad av gräs.

Låt ropen skalla – mer skallror åt alla!

Läs även

Läs alla inlägg om favoritväxter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *