Bekämpningsmedel försämrar näring och smak hos jordgubbar

Jordgubbar. Foto: Petar43, CC BY-SA 4.0

Två vanliga bekämpningsmedel mot svamp på jordgubbar förstör bärens smak, sötma och näring, enligt en ny studie.

Ett forskarlag har undersökt hur två vanliga svampbekämpningsmedel (boscalid och difenoconazole), som ska attackera svamparnas celler, även påverkar celler i jordgubbar.

Genom att odla jordgubbar både med och utan bekämpningsmedlen gjordes jämförelser mellan bären. Några skillnader i utseendet kunde inte upptäckas, men under ytan var skillnadernas större. Forskarna kunde i sin studie visa hur bekämpningsmedlen påverkade jordgubbarnas celler och hittade därmed också en förklaring på cellnivå till varför besprutade jordgubbar smakar sämre och innehåller mindre mängder vitaminer. De besprutade bären visade sig ha lägre halt av c-vitamin, de var inte lika söta, halten av syra i mogna bär ökade och de hade över huvud taget svagare smak än de obesprutade bären.

Det är inte bara på cellnivå detta märks. Forskarna lät även en grupp personer göra ett blindtest och testa jordgubbarna för att se vilka bär som de föredrog. Deltagarna föredrog ”konstant de obehandlade jordgubbarna”.

Bekämpningsmedel är över huvud taget inte en bra idé i din trädgård. De slår hårt mot vilda insekter och växter, inte bara de ”skadedjur”, svampar och ”ogräs” som de är tänkta att bekämpa.

Källor: American Chemical Society och Journal of Agricultural and Food Chemistry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *