Att gräva en damm kan ge väldigt snabb effekt för den biologiska mångfalden. Det fick Sarah Edin uppleva nyligen. Hon är en av alla som rapporterat in insatser till Rikare trädgårds och Naturhistoriska riksmuseets gemensamma projekt Ett rikare Sverige.
• Formulär för att skicka in insatser som du gjort.
– 2016 på hösten flyttade vi in i ett nybyggt villaområde. Perfekta gräsmattor, ett nyplanterat fruktträd och måbärshäck. Men inget liv. Inte ens mördarsniglar, berättar Sarah Edin.
Hon kände snart att hon måste åtgärda detta. Först med en och annan klassisk rabatt och under tiden växte sakta intresset för biologisk mångfald och rewilding.
– Jag försöker lära mig så mycket jag kan. Sen ett par år tillbaka fotar och antecknar jag vilka blommor och växter jag hittar i trädgården. Under vintern började jag även anteckna fåglarna och under sommaren började jag fota och anteckna vilka insekter jag sett. Varje ny art gör mig lycklig. Och de är än så länge få då det fortfarande är en ”ny” trädgård.
Hon har bland annat försökt så in ängsblommor genom att samla eller köpa frön. En hel del hittar hon i omgivningarna och en del får hon från vänner. Gräsmattan har fått växa, maskrosorna likaså och vitklövern har tagit över mer och mer.
– Jag är heller inte så noga med att ”städa” i trädgården. Jag har nog områdets ”stökigaste” trädgård. Fallfrukten ligger kvar, likaså löv som faller. Gräset växer. Vissnade blommor står kvar i rabatterna till våren. Vi har satsat mycket på olika buskar som snabbt ger mer växtlighet. Allt för att locka fåglar. Det har varit så artfattigt i min trädgård men det börjar bli mera liv. Fortfarande saknar jag stora träd. Men man får ha tålamod.
2023 var det dags för nästa projekt; en liten damm. Den är inte så stor, men Sarah berättar att den gjort tydlig skillnad.
– Det var oerhört fascinerande att se att redan dagen efter att jag fyllde dammen så var det massor med skräddare där, innan ens växter var på plats. Jag har sett trollsländor och flicksländor och sädesärlan och blåmesen har badat vid den lilla ”stranden”.
Nästa års projekt är redan bestämt: Det ska bli en sandbädd.
– Man får göra lite i taget, avslutar Sarah Edin.