Miljöaktivister uppmanar till bojkott av planteringsjord med torv

En decimeter torv har tagit ungefär 100 år att bilda och innehåller mycket lagrad kol. Därför räknas torv som fossilt bränsle. Foto: David Stanley, CC BY 2.0

Torvbrytning leder till utsläpp av växthusgaser och torv klassas som ett fossilt bränsle. Idag inleder nätverket Återställ våtmarker en våg av protester mot planteringsjord med torv och uppmuntrar till bojkott.

När du köper jord i butik innehåller den nästan alltid en stor andel torv. Det är ett material som bildas väldigt långsamt i våtmarker när ny mossa växer ovanpå äldre mossa. I snitt bildas bara 1 mm torv per år. I dessa torvmossar lagras stora mängder kol så när torven bryts för att skapa planteringsjord till trädgården leder det till utsläpp av koldioxid. Naturvårdsverket klassar därför ”i de flesta sammanhang” torv som ett fossilt bränsle eftersom det tar så lång tid att bildas.

Idag kommer större butiker runt om i landet som säljer planteringsjord med torv få besök av personer från nätverket Återställ Våtmarker. De kommer bland annat sätta upp klistermärken med varningstext samt hänvisning till fakta om torvens skadliga inverkan på klimatet. Dessutom uppmanar nätverket i en kampanj i sociala medier allmänheten att bojkotta torvprodukter med budskap som ”Torv är fossilt” och ”Torv är Sveriges brunkol”.

Återställ Våtmarker hänvisar bland annat till en nyligen publicerad rapport från Stockholm International Water Institute, där det framgår att utdikade torvmarker globalt sett står för 6 procent av världens koldioxidutsläpp.

– Torv är Sveriges bruna kol. Att det fortfarande pågår torvbrytning i vårt land är fullständigt skandalöst. Vi kommer fortsätta bojkotten så länge som det krävs för att driva igenom ett lagförslag om stopp för torvbrytning, säger Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Hur hittar man jord utan torv?

Det kan vara svårt att hitta planteringsjord som inte innehåller torv. Det bästa sättet är att göra egen jord. Du hittar guider om det i Rikare trädgårds avdelning om jord (länk). Återställ våtmarker tipsar också om att man kan fråga efter torvfri jord i din lokala butik, läsa innehållsförteckningen på jordpåsarna och istället leta efter jord som innehåller träfiber (biprodukt från papperstillverkning) och återvunnen jord eller kompost. Det finns också torvfri jord från märkena Weibulls, Blomsterlandet och Hasselfors garden.

LÄS ÄVEN:
• Så väljer du miljövänlig jord
• Föredrag om levande jord
Boktips: Jord på djupet

Källa och mer information: Återställ våtmarker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *