Inför Rikare trädgårds andra webinarium: Frågor till en dammexpert

Rikare trädgårds första webinarium blev en succé med 275 tittare samtidigt. På onsdag 9 december klockan 19 är det dags igen. Den här gången är det Naturskyddsföreningens dammexpert Isak Isaksson som kommer berätta hur du skapar en liten våtmark eller damm i din trädgård.

Länk till webinariumet som sänds onsdag 9 dec kl 19.
Länk till Facebook-eventet med mer information.

Den 2 december arrangerade Rikare trädgård tillsammans med Studiefrämjandet, sitt första webinarium om hur du skapar biologisk mångfald i trädgården. Då fick vi allmänna tips av Jessica Lyon från Odlings-tv (läs intervju här), dessutom berättade fågelexperten Anders Wirdheim om hur du lockar fåglar till din trädgård (läs intervju här).

Isak Isaksson är expert på biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen. Han har jobbat med dammar sedan 90-talet och bland annat skrivit boken ”Naturskyddsföreningens Dammhandbok”. På onsdag kl 19 föreläser han om hur man skapar en liten våtmark i sin trädgård och svarar dessutom på tittarnas frågor.

LÄS ÄVEN:Guide: anlägg en damm eller våtmark i din trädgård

Vad ska ditt föredrag handla om?
– Jag tänkte i ord och bild visa hur man skapar olika vattenmiljöer i trädgården och ge ex på vilka växter som trivs i dammen och vilka arter som man kan få som besökare/hyresgäster.

Vad är huvudargumentet för att skaffa en damm eller våtmark i sin trädgård?
– Det är roligt viktigt och vackert! Kul som projekt, viktigt för mångfalden och vackert inslag i en trädgård.

Exempel på hur en liten damm kan se ut. Foto: Erik Hansson

Vad är de vanligaste frågorna du får om dammar?
– Hur djup måste en damm vara? Hittar grodorna dit? Vilken dammduk är bäst?

Vad är svaren på frågorna?
– Det finns inga måsten med dammar utan det styr du själv över. Du kanske bara har plats för ett fågelbad? Eller en grund damm som du fyller med vattenväxter. Eller så finns det plats för något större. Gör då också en djuphåla på cirka en meter, annars ska dammen ha grunda kanter ungefär som ett tefat. Om det finns eller har funnits en våtmark, dike eller sjö i närheten kan groddjur hitta dit relativt snabbt. Det groddjur som först brukar kolonisera dammar är mindre vattensalamander. När det gäller dammduk är butylgummi bäst för större dammar. Det är följsamt att jobba med och innehåller inte PVC. För mindre vattenspeglar går det bra med allt ifrån ett stort krukfat av lera, en kastrull eller liknande.

Länk till webinariumet som sänds onsdag 9 dec kl 19.
Länk till Facebook-eventet med mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *