Odlingsexpert om hur man skapar en rikare trädgård

Onsdag 2 december 2020 anordnade Rikare trädgård och Studiefrämjandet ett gratis webinarium om hur du skapar biologisk mångfald i trädgården. Det bjöds på två föredrag; fågelexperten Anders Wirdheim (läs intervju här) och odlingsexperten Jessica Lyon (läs intervju nedan).

Jessica Lyon är en uppskattad föreläsare och folkbildare och driver OdlingsTV, en oberoende webbTV-kanal inom all slags odling och trädgård. OdlingsTV är dessutom en av Rikare trädgårds samarbetspartners.

Vad ska ditt föredrag handla om?
– En Rikare trädgård för alla. Skillnaden mellan att vandra ut i en i stort sett död, tyst monokultur jämfört med ett paradis med alla ljud och dofter och fjärilar, smådjur och mycket annat. Det är så enkelt att själv bidra till och skapa detta! Det ska föredraget handla om.

Om du skulle välja ut en snabb och en lite mer tidskrävande insats för att skapa en rikare trädgård – vad skulle det vara?
– Absolut enklast är att bara sluta upp med att lägga sig i så mycket. Många människor, upplever jag, har en övertro på att de själva skulle vara särskilt viktiga. I själva verket är du – precis som alla andra varelser, växter och svampar – precis lika viktiga i detta stora och mycket komplexa system. Så att inte göra för mycket är det allra enklaste. Lämna rishögar, löv på marken och skippa att klippa ner perennerna på hösten till exempel.

– En lite mer tidskrävande insats är att tänka igenom vad som fattas just i din trädgård. Gör en plan. Plantera in växter; träd och buskar i olika höjd för att ge mat och skydd. Tänk mångfald och variation och satsa på växter som trivs och naturligt bidrar i just din växtzon. Gräv en naturdamm utan fontän.

Vad har du själv gjort i din trädgård som du tycker har fått bra effekt?
– Jag har lagt undan allt – och då menar jag verkligen ALLT – kontrollbehov. Du varken kan eller ska kontrollera allt i naturen tänker jag. Bara inse att du antingen kan bidra till eller motverka mångfald. Och då väljer jag att bidra med det jag kommer på. Det kan till exempel vara att lämna kvar ettåriga växter på sina växtplatser för att vissna ner så att de ska bidra med gröngödsling och struktur till jorden. I naturen är jorden aldrig bar. De ettåriga växterna lämnar också kvar fröer, vilka hjälper våra småfåglar att överleva vintern med sitt fett- och mineralrika innehåll. Jag har också låtit bli att klippa gräsmattan och istället växer mycket blåklockor och både röd- och vitklöver upp. Då stiger även surret av humlor och bin.

Hur tror du att man kan locka till insatser för biologisk mångfald i trädgårdar som bara består av hårdklippt gräsmatta och ett stort trädäck?
– Här finns massor att göra! Många, upplever jag, tror att det då är näst intill omöjligt, men tänk ytan som en stor och omålad tavla. Om du inte vill gräva upp din gräsmatta så tänk på allt vackert du kan plantera i både större och mindre krukor. Både blommor för pollinerare och buskar och mindre träd som ger mat och skydd. Ett fat med en vattenspegel hjälper både fåglar, groddjur och insekter att finna vatten och kläckningsplatser.

3 thoughts on “Odlingsexpert om hur man skapar en rikare trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *