Digitalt föredrag om att skapa fågelvänlig trädgård

Onsdag 2 december 2020 anordnade Rikare trädgård och Studiefrämjandet ett gratis webinarium. Då bjöds det på två föredrag om hur du skapar biologisk mångfald i trädgården. Se det längst ned här på sidan.

De två föredragshållarna under webinariet är odlingsexperten Jessica Lyon och fågelexperten Anders Wirdheim. De kommer dela med sig av sina tips om hur du skapar en rikare trädgård.

Anders Wirdheim är journalist och en av landets främsta folkbildare inom fågelskådning och nominerad till Årets miljöhjälte 2020. Det senaste kvartsseklet har han arbetat för BirdLife Sverige (tidigare Sveriges Ornitologiska Förening) och då bland annat varit huvudansvarig för fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten.

Vad ska ditt föredrag handla om?
– Mitt föredrag ska handla om hur man med ganska enkla medel kan få lite mer liv i trädgården. Det gynnar inte enbart fåglarna utan även oss själva. Vi mår bra av att ha lite liv och rörelse utanför fönstret.

Vad borde alla ha i trädgården för att gynna fågellivet?
– Så här på vintern är det lätt att svara en fågelmatning, men ser vi till hela året vill jag nog svara några holkar och ett fågelbad. Bärbuskar av olika slag, till exempel aronia, oxbär, järnek och liknande.

Anders Wirdheim är också, tillsammans med Christopher Gullander, programledare för den trevliga podcasten Pippipodden. I avsnitt 36 berättar Anders bland annat om hur den vanliga fågeln svartvit flugsnappare minskat i antal på vissa håll i landet.

Svartvit flugsnappare minskar i antal. Foto: Erik Hansson

Vad beror minskningen på?
– Vi har inte hela bilden klar för oss när det gäller svartvit flugsnappare, men en teori är att klimatförändringen gjort att de kommit i otakt med den viktigaste födan till ungarna. Dessa föds upp med småfjärilslarver och andra små insekter. Under årtusenden har flugsnapparnas kläckning anpassats till när det är som mest larver i naturen. När våren nu kommer allt tidigare, har även insektstoppen tidigarelagts medan flugsnapparna anländer vid ungefär samma tidpunkt som förr.

En holk till svartvit flugsnappare (se ritningar här) och att se till att din trädgård försöker locka insekter under hela säsongen, kanske kan vara en idé inför trädgårdssäsongen 2021?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *