Är växter märkta med ordet ”bivänlig” garanterat bra för pollinatörer? En ny undersökning av Naturskyddsföreningen i Helsingborg visar ett oroväckande resultat.
LÄS HELA ARTIKELSERIEN: • Del 1: Förbjudna bekämpningsmedel i växter som ska gynna pollinatörer • Del 2: Intervju med Krav • Del 3: Växtbutikernas svar
Christel Kvant är trädgårdsjournalist och ordförande i Naturskyddsföreningen i Helsingborg. I år slutar hon dock som ordförande, men ville innan dess genomföra en undersökning som hon länge haft i åtanke. Sommaren 2022 köpte föreningen in 18 plantor av ljung, rosenskära och lavendel i svenska butiker, exempelvis Ikea, Granngården, Flower Team, Ica Maxi, Blomsterlandet och Plantagen. Alla tre växterna är vanliga och brukar dessutom rekommenderas för att vara bra för bin. Men Christel Kvant hade en misstanke om att plantorna skulle innehålla en hel del ämnen som inte är lämpliga i trädgården.
Föreningen skickade in växterna till laboratoriet Eurofins. Där hittades totalt 27 ämnen som ingår som ingredienser i bekämpningsmedel. Framför allt medel som slår ut svampar, men även insektsgifter förekom. Flera av dem är förbjudna i Sverige, men det fanns även fem ämnen som är förbjudna i EU. Enbart två av de 18 växterna var fria från bekämpningsmedel.
– Förekomsten av bekämpningsmedel är oroande. På sammanlagt 18 plantor hittade vi 27 olika bekämpningsmedel. Av dem var 18 inte godkända i Sverige. På en ljungplanta hittade vi dessutom insektsgiftet Imidacloprid, som är förbjudet i hela EU sedan ett par år, säger hon i samband med rapporten.
Ämnet Imidacloprid är en så kallad neonikotinoid, som i åtskilliga studier visat sig slå hårt både mot insekter och fåglar.
Bara två av 18 inköpta plantor var producerade i Sverige, men även på dessa hittades bekämpningsmedel – alla dock godkända i Sverige. Den ena plantan utan bekämpningsmedel kom från en dansk odlare, den andra var omärkt, och troligen närodlad. Alla övriga plantor var importerade från Tyskland och Nederländerna och hade alla ”ymnig förekomst av förbjudna preparat”.
Det här är inte första gången det konstateras gifter i plantor som vi hoppas ska hjälpa våra insekter. Biologprofessorn Dave Goulson har upptäckt liknande resultat i Storbritannien och i fjol kom en studie som visade att stora mängder bekämpningsmedel fanns på vanliga blomlökar.
Att många bekämpning slår hårt mot både insekter och fåglar har konstaterats i en lång rad studier, men det är oklart hur skadliga halterna är som konstaterades i växterna som Naturskyddsföreningen i Helsingborg köpte in.
– Vi kan inte säga något om hur farliga de här halterna är för insekter, men det får inte betyda att vi inte säger något alls. Flera av ämnena är förbjudna i Sverige. Det kan vi inte bara godta, säger Christel Kvant.
Hon frågar sig också hur insekterna påverkas av att så många ämnen blandas till en ”stor pesticidcocktail”, samt hur mindre insekter än humlor och andra bin påverkas?
– Det här är också trist eftersom det gör folk så ledsna och upprörda. Många vill göra nytta och gynna pollinatörer, men känner sig nu lurade.
Hur tycker du att man ska agera om man vill köpa växter till sin trädgård, men samtidigt inte ha plantor fulla med bekämpningsmedel?
– Det finns små odlare som har egna småskaliga odlingar. Dessa ska man gynna så mycket man kan. Annars kan man alltid dela plantor med andra och delta i fröbytardagar. Man kan såklart också så frön själv. Dessutom vore det bra att sätta press på de som säljer växter och fråga dem om de inte har ekologiska produkter? Det är hög tid att även växter miljömärks. Jag tror marknaden kommer svara om vi höjer rösten.
Christel Kvant lämnar med den här rapporten och uppmaningen över till andra att driva frågan vidare.
– Jag hoppas att det här kommer leda till konstruktiva diskussioner och åtgärder. Jag hoppas också att forskare ska jobba mer med detta. Bin och humlor forskas det på, men det här gäller alla insekter. Vi måste börja tänka på biologisk mångfald i stort och inte bara att något påstås vara ”bivänligt”.
Läs även:
• Trädgårdar med bekämpningsmedel har färre fåglar
• Konstgödsel ger färre besök av bin
• Bidödande bekämpningsmedel får dispens igen