Favoritväxt: Ronny Fritsches alltialloväxt

Rosenbönans blommor. Foto: Anna reg, CC BY-SA 3.0

I Rikare trädgårds sommarföljetong Favoritväxt presenteras växter som betyder lite extra både för trädgårdsägarna och för andra arter.

Ronny Fritsche är ägare till Årets rikare trädgård 2021 – den lilla radhustomten som innehåller så mycket biologisk mångfald som möjligt på liten yta. Men han odlar även en hel del ätbart och det blir en ätbar böna som lockar insekter som han väljer som sin favorit:

– Jag vill slå ett slag för rosenbönan då den passar alla oavsett om du vill ha något som ger mat, något som är vackert eller något som gynnar pollinatörer. Den har allt man kan önska. Och dessutom är den busenkel att odla och tar väldigt lite växtyta i anspråk. Eftersom den blommar fint, har rikligt med bladmassa, klättrar på höjden och växer bra också i en större kruka så kan du se den som dekoration på vilken plats som helst. Men så får man också mat och nytta för miljön som en bonus. Perfekt för alla med balkong eller mycket liten yta.

Vad brukar du se för småkryp på den?
– Jag upplever ett ständigt surr av bin men också fjärilar när den blommar. Sedan kan jag roa mig med att låta bli att skörda några bönor. inbillar mig de stora torkade skidorna är fina boplatser för olika insekter.

Har du några tips på hur man kan få den att etablera sig i trädgården?
– Den är ettårig, men ät inte upp hela skörden så har du utsäde till nästa år. Låt skidan torka på plantan eller inomhus när du skördat den. Bönorna är också otroligt vackra att ha inne i en skål som dekoration. Tills det är dags att så dom. Direkt på växtplatsen, i en kruka, eller förkultiveras inne för att sen planteras ut. 

Till sist tipsar Ronny Fritsche om att söka på recept med sökordet ”runnerbean” som de heter på engelska. Då kan man hitta en mängd maträtter med rosenböna.

Läs även

Alla Rikare trädgårds artiklar i serien växtfavoriten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *