Favoritväxt: Maria Erikssons fjärilsmagnet

Rosenflockel. Foto: C T Johansson, CC BY-SA 3.0

I Rikare trädgårds sommarföljetong Favoritväxten presenteras växter som betyder lite extra både för trädgårdsägarna och för andra arter.

Maria Eriksson, vars prydliga, varierade och artrika trädgård vi utsåg till Årets rikare trädgård 2022, har en favoritväxt som hon kommer på omedelbart; Rosenflockel. Den växer vilt i östra och centrala Nordamerika, men även i Maria Erikssons trädgård där den lockar väldigt många fjärilar i slutet av sommaren.

– Den lockar alla dessa fjärilar som kommer lite ”sent till festen” och jag undrar var alla har varit hela sommaren. Visst, jag har sett någon ensam fjäril här och där, men inte dessa stora festsällskap. Dom minglar med humlorna och bina som om dom träffats sommarens alla tidigare dagar.

Rosenflockel i Madrids botaniska trädgård. Foto: A. Barra, CC BY-SA 4.0

För henne är rosenflockel en lisa inför hösten.
– När mycket har blommat över, ljuset ligger inte lika varmt över trädgården längre och vemodet intar sinnet när man inser förgänligheten i allt. Och man kan bara önska att få vara med uppleva allt igen, nästa år. Och att få komma på fjärilarnas sena fest återigen, det är ju en så lång vinter emellan.

Hur lyckas man med rosenflockel i trädgården?
– Det är en ståtlig perenn så den behöver utrymme. Min erfarenhet är att den ger mer än den tar, väldigt lättskött. Gillar att stå lite fuktigt, min står dock väldigt torrt. Stadig. Fin till snitt. Bra härdighet.

Inhemskt alternativ

Ett alternativ till rosenflockel, som även kan hittas vilt i Sverige, är hampflockel. Den växer i fuktiga områden och kan till exempel hittas på stränder.

Hampflockel. Foto: Erik Hansson

Läs även
Alla Rikare trädgårds artiklar i serien växtfavoriten

One thought on “Favoritväxt: Maria Erikssons fjärilsmagnet

  1. Så otroligt vacker växt/ blommor åxå mycket vackert.Undrar om han trivs o blommar så vackert i Norrland/Piteå.M.v.h Britt- Marie Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *