Favoritväxt: Emma Wahlbergs fantastiska smycke

Blommor på äppelträd. Foto: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0

I Rikare trädgårds sommarföljetong Favoritväxten presenteras växter som betyder lite extra både för trädgårdsägarna och för andra arter. Nu är det dags för Emma Wahlberg, ägare till Årets rikare trädgård 2020, att presentera en växt.

– Mina favoritväxter i trädgården är fruktträden, och av dessa är min absoluta favorit äppelträdet! Först och främst är det ett fantastiskt smycke í trädgården, med sina blommor på våren följt av täta bladverk som ger skugga på sommaren, frukten på hösten och sedan den ljuva doften av löven på hösten. Ett äppelträd kan ge enorma mängder frukt, rena drömmen för självhushållaren. Och för djurlivet bjuder den på allt från gömställen och boplatser till mat i form av pollen, nektar och såklart frukten. Vi lämnar alltid några frukter till fåglarna på hösten, berättar Emma Wahlberg.

Äppelträd i blom ger både skugga och mängder av mat åt insekter och därmed även åt fåglar. Foto: Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0

Vad brukar du se för djur i träden?
– Mängder av fåglar gömmer sig i trädets täta bladverk. De avslöjas när de sitter och sjunger eller kivas med varandra. På vintern är det en populär rastplats för allt från blåmesar och talgoxar till starar och domherrar. När det blommar på våren är det fullständigt packat med getingar, humlor, bin och flugor. Hela trädet liksom vibrerar av allt surr. Fantastiskt! Nötväckan kilar upp och ner längs stammen petar fram små insekter som gömmer sig barken.

Äppelträd kan ge stora skördar så det räcker åt både trädgårdsägare och andra djur. Foto: W.carter, CC0

Har du några tips på hur man lyckas med äppelträd?
– Äppelträd är egentligen väldigt anspråkslösa, men de behöver tid på sig att utvecklas till att bli ett rikbärande träd både för oss människor och djuren kring oss. Jag tycker att när man väljer ett äppelträd, eller vilket fruktträd som helst egentligen, så kan man välja en sort som är ympad på en svagväxande grundstam. Då växer trädet långsamt men blir å andra sidan mycket gammalt. Ett träd sätter man inte bara för sig själv, utan kanske ännu mer för kommande generationer. Tänk dig att samma träd ska stå där i 50 år, så planera för både plats och att det ska vara en sort som trivs i ditt klimat. Tyvärr säljs det idag många sorter som egentligen har tveksam härdighet och som växer snabbt men lever kort, framdrivna i ett varmare klimat på kontinenten som sedan importeras till Sverige. Fråga på plantskolan efter lokala och väl beprövade svenska sorter!

Läs även

Alla Rikare trädgårds artiklar i serien Favoritväxten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *