Bok fylld av trädgårdshacks

Omslaget till boken Trädgårdshacks och Filip Johansson.

Filip ”GardenR” Johanssons korta filmer med trädgårdstips har blivit en succé. Med en imponerande idérikedom och flit har han skapat över 700 filmer och följs nu av ungefär 35 000 personer på Instagram. Han var nyligen med i Nyhetsmorgon, höll föredrag på Nordiska trädgårdar och har även samarbetat med Rikare trädgård i ett flertal filmer.

Hans ”trädgårdshacks” går oftast ut på att hitta på en smart ny användning i trädgården för något som de flesta antingen har hemma eller lätt kan skaffa. Det kan röra sig om en mjölkkartong som görs om till effektiv bevattning, en toaborste som blir en hängrännerensare, hur en degkrok kan vara användbar i trädgårdslandet eller frötejp som görs av toapapper, mjöl och vatten. Många av hacksen handlar dessutom att gynna fåglar, småkryp och på andra sätt visa omtanke om biologisk mångfald.

Nu har 70 av hans mer än 700 trädgårdshacks blivit en bok, uppdelade efter årstiderna. Det är väldigt lättillgängligt, tydligt och svårt att missförstå; En kort beskrivning, en lista på vad som behövs och en stegvis genomgång av hur du gör. Små förbättringar av din trädgård som oftast inte tar speciellt lång tid och som alla kan klara av.

Det är lite otacksamt att göra en bok av Filip Johanssons hacks eftersom han redan skapat en utmärkt webbplats och app där alla hacks finns och eftersom en del av det som gjort dem till en succé är hans charm och tydliga anvisningar i filmformat.

Han har på kort tid etablerat sig som en av de mest intressanta trädgårdsinspiratörerna och hans omtanke om biologisk mångfald och miljö lyser igenom i det mesta han gör i form av att hushålla med resurser, återanvända prylar och inte minst – lära ut att vi alla kan klara av att göra hacks – även alla som inte är speciellt händiga.

”Den som vågar blir händig ganska fort”, som Filip Johansson uttrycker det. Och det är ännu ett viktigt budskap från honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *