Korta filmer med trädgårdstips har blivit en succé

Filip Johansson visar hur man gör en kombinerad fågel- och mulmholk. Se filmen här.

Filip Johansson har en bakgrund inom IT, men blev för drygt fyra år sedan smått besatt av odling. Nu kombinerar han sitt relativt nya intresse med sin bakgrund och gör ”trädgårdshacks” med tiotusentals tittare och har tagit fram en ny app – Gardenr där du kan göra insatser för biologisk mångfald i din trädgård och få fröpåsar som belöning.

För ett år sedan startade Filip Johansson sitt konto Gardenr i sociala medier. Han började lägga ut korta, filmade tips på enkla saker som kan göras i trädgården. Han kallade dem ”trädgårdshacks” och har sedan starten lagt ut ett om dagen. Det har vid det här laget blivit 381 filmer på lika många dagar om allt från hur man kan äta ogräs och göra enkla insektshotell till hur man gör en solstol av en skottkärra. På bara ett år har han fått över 15 000 följare på Instagram.

Trädgårdsintresse började redan i föräldrarnas trädgård, men blev större när han pluggade i Lund och hade en odlingslott med sin bror. Intresset eskalerade rejält för fyra år sedan då Filip och hans sambo köpte en liten gård utanför Dalby där hans trädgårdshacks spelas in.
– Sen har det varit mycket fokus på ätbart och på att försöka omvandla det som då var en hagtorns- och vresrosskog till mer mångfald, berättar han. Sen blev det ett certifikat i permakulturdesign och någon kurs i ekologisk odling men det mesta är lärt av egna misstag. Jag märkte när jag höll på i min trädgård att jag tyckte det saknades lite bra digitala verktyg så då kunde jag kombinera min IT-bakgrund med trädgårdsintresset och det blev Gardenr.

Filip Johansson. Foto: Privat

Vad tror du det är som gör att ditt koncept med trädgårdshacks fungerat så bra?
– Jag tror det dels handlar om att det är ganska korta filmer som är enkla att ta till sig, berättar Filip Johansson. Jag försöker hela tiden ta lite genvägar och visa på att det är ganska enkelt både att odla och att göra saker för den biologiska mångfalden. Jag tror att många blir överväldigade och bygger upp en oändlig lista med allt som ska göras, jag försöker visa att man bara kan börja lite i en hörna och sen ta det därifrån. Sen hoppas jag att det är lite kul också.

Av de 381 filmerna är den populäraste en där han visar hur man kan vända bak och fram på skottkärran för att skapa en solstol och ett annat som tar upp att det faktiskt är bra för hälsan att krama träd.

– Det utsöndras fytoncider om man klappar barken som egentligen är tänkt att skydda trädet från insektsangrepp men som ökar människans försvarsceller och helt enkelt gör oss friskare, så bli en trädkramare!
Ett annat uppskattat klipp är att göra sin egen fjärilsmatare med jäst och till exempel frukt i en burk med en liten tunga ut som fjärilarna kan äta från.

Nu har du även lanserat en app där användarna kan få hjälp att identifiera växter, rita upp sin trädgård och vinna fröpåsar genom att göra insatser – hur har smyglanseringen gått?
– Bra tycker jag! Jag fick massor av konstruktiv feedback som vi jobbar med, det är över 2500 skapade konton och det är redan gjort över 23 000 växtidentifieringar!

En del av appen handlar om utmaningar om biologisk mångfald och görs i samarbete med Rikare trädgård. På kort tid har ungefär 500 personer gjort minst en biologisk mångfaldsutmaning för sin trädgård i appen.

Gardenr-appen med några av funktionerna – trädgårdshacksfilmer, kartverktyg, igenkänning av växter och växtlistor. Det finns även utmaningar som användare kan anta för att till exempel skapa större biologisk mångfald i trädgården.

Du kontaktade tidigt Rikare trädgård och berättade att du är intresserad av att skapa biologisk mångfald i trädgården och många av dina hacks gynnar artrikedomen – varför är det en viktig fråga för dig?
– Jag tror klimatångesten griper tag om oss alla med jämna mellanrum och det känns rätt att göra något konkret. Det finns ett citat inom permakulturen som är att all världens problem kan bli lösta i trädgården och det ligger något i det. Tar man hand om jord, natur odlar mat och delar med sig så händer det något. Dessutom så ser man sådan skillnad direkt i sin närmiljö. Hur fåglar dyker upp i mängder, hur grodor plötsligt börjar kväka på våren, att det kommer fladdermöss i skymningen och jagar myggor. Att man får bättre skörd när insekterna blir fler, det är verkligen energigivande!

Nu veckan innan Biologiska mångfaldens dag den 22 maj lanseras flera hacks i samarbete med Rikare trädgård – kan du berätta vad de går ut på?
– Ett hack handlar om att göra sig en egen liten minidamm i trädgården, vatten är verkligen källan till allt liv, och det behöver inte vara stort för att göra skillnad ett annat handlar om att bygga svalbon av kokosnötter, svalorna har ganska stora problem och en del tros vara brist på material att bygga bon av, kanske kan man dra ett strå till stacken. Det sista handlar om att göra ett enkelt insektshotell som dessutom fungerar som nummerskylt, två flugor i en smäll, eller vänta, det var kanske inte ett kanonuttryck i sammanhanget.

Läs mer: Bihotell – det här ska du tänka på
Läs mer: Varannan hussvala har försvunnit på 20 år – du kan hjälpa dem
Läs mer: Samlingssida för trädgårdsdammar

Kan du nämna något om vad som är på gång med Gardenr och appen den närmaste tiden?
– Vi inför mycket av feedbacken från användarna och förbättrar sen väntar en kalenderfunktion för att hålla reda på vad och när man kan göra saker i trädgården och lite längre fram kommer utbildningar med trädgårdsprofiler.

• Gardenr kan följas på Youtube, Facebook och Instagram, samt i appen Gardenr, som finns både till Iphone och Google Play

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *