Årets trädgårdskryp 2023: Nässelfjäril

Nässelfjäril. Foto: Erik Hansson

För tredje året i rad utannonserar folkbildningsprojektet Rikare trädgård Årets trädgårdskryp och i år presenteras utmärkelsen tillsammans med Svensk Dagfjärilsövervakning. Målet med utmärkelsen är att uppmärksamma och skapa fascination för småkrypen runt omkring oss. Årets trädgårdskryp 2023 går till nässelfjärilen – en välkänd trädgårdsbesökare som har mycket att berätta, både om sitt eget och andra fjärilars liv.

Efter gräsgrön guldbagge 2021 och nyfiken blomfluga 2022 är det i år dags för ett relativt välkänt småkryp som får ta emot priset: Nässelfjärilen.

Motivering:
“Nässelfjärilen är en utmärkt ambassadör för Sveriges fjärilar. Den lever ett intressant liv som är lätt att följa och med några enkla tips kan den skiljas från flera liknande arter. När du lärt känna nässelfjärilen kommer du ha en ökad förståelse för landets fjärilar och kommer kunna hjälpa dem bättre i din trädgård.

– Nässelfjärilen är verkligen en art som knyter ihop landet. När den dyker upp på våren känner man att våren är här, vare sig det är en nyvaken övervintrande nässelfjäril som kryper fram från ett frostsäkert gömställe uppe i Vuollerim eller en hungrig hona på en blommande sälg nere vid Stenshuvud. Det är verkligen en art för hela landet och det är faktiskt därför vi har den som symbol för Svensk Dagfjärilsövervakning, säger Lars Pettersson på Svensk Dagfjärilsövervakning.

– Förhoppningsvis kan en större insikt i nässelfjärilens liv leda till ökad nyfikenhet till annat som kryper, flaxar, hoppar och gräver sig fram i trädgården. Via de små djuren kan vi lära oss mer om de ekosystem som ryms i vår närnatur, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.

Nässelälskande fjäril

Nässelfjärilen är en av landets vanligaste fjärilar. Den kan ses redan under varma dagar i mars i södra Sverige och eftersom den får minst ett par generationer på ett år kan den vara på vingarna hela sommaren och in i augusti/september. Som vanligast är den i april-maj och i början av juli. Den är, precis som alla andra fjärilar, knuten till sin värdväxt – en växt som fjärilens larver är beroende av. För nässelfjärilen är det som namnet antyder brännässla som är värdväxten. Eftersom denna kvävegynnade art trivs i människans närhet är det också här nässelfjärilarna ofta hittas. Precis som brännässlorna, kan nässelfjärilarna hittas i hela Sverige och kan till och med ses nedanför fjällkedjorna.

Brännässlor. Foto: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0.

När fjärilarna är färdigutvecklade har de andra krav på växter än vad de har som larver. De kan då flyga långa sträckor för att försöka hitta en partner. Under den här perioden, som i nässelfjärilens fall varar i ungefär en månad, äter de inte så mycket, men för att orka flyga suger de i sig energirik nektar från blommor med hjälp av sin långa, ihoprullade snabel. När de övervintrande fjärilarna vaknar på våren behöver de tidigblommande växter, som exempelvis sälg. 

Så gynnar du fjärilar i din trädgård

För att gynna fjärilar behöver du se till att du har deras värdväxter åt larverna, men även nektarrika blommor åt de vuxna fjärilarna. Dessutom behövs även lämpliga övervintringsplatser. Listor på värdväxter och förslag på nektarrika växter finns här nedan och när det gäller övervintringsplatser så hittar fjärilarna oftast dessa i skrymslen och vrår i träd, buskage, vedhögar och annat.

Nässelfjäril på blåeld. Foto: Erik Hansson

Så gynnar du nässelfjärilen

• Värdväxt: Se till att ha ett bestånd av brännässlor. Gärna på en solig plats i lä.
Nektarväxter: Gärna tidiga arter som sälg, krokus och svalört. Senare på året fungerar exempelvis väddklint och andra klintar,kryddväxter som oregano, blåeld och tistlar.
Övervintringsplats: En liten öppning in till en vind, jordkällare, källare eller annat svalt, skyddat ställe.

Liknande arter

Nässelfjärilen är inte så svår att skilja från andra arter, men det kräver lite erfarenhet för att skilja den från framför allt körsbärs- och videfuks. Nässelfjärilen har ett mörkt fält på den bakre vingens inre del. Den har också klarare färger, vilket skiljer den ännu tydligare från den blekare tistelfjärilen, medan amiralen är starkare i färgerna. Lär dig mer om hur du känner igen vårens första fjärilar i den här guiden.

Värdväxter för fjärilar

Alla fjärilar har värdväxter. Med det menas växter som fjärilarnas larver är beroende av för sin överlevnad. Utan rätt föda överlever inte larverna. En del fjärilar kan äta lite olika växter, till exempel från samma växtfamilj, andra är specialiserade på en specifik växtart. Så är fallet med nässelfjärilen som äter brännässlor och till exempel smultronvisslaren som vill ha smultron.
När brännässlorna bara är några centimeter höga lägger nässelfjärilen upp till 300 ägg på de späda bladen. Gärna på en solig plats i lä. Efter ungefär en vecka kläcks äggen och larven äter sedan på brännässlorna. När den blivit tillräckligt stor, efter ungefär 2-3 veckor, bildas det ett hårt skal på larven som förpuppas. Inuti puppan förvandlas larven till en fjäril efter ungefär två veckor och därefter lever den som fullvuxen i ungefär en månad.

Den mångsidiga brännässlan

Den kanske är mest känd för att det kan svida om man kommer i kontakt med brännässlans brännhår, men det finns desto fler anledningar att låta växten få plats i din trädgård. Förutom att vara värdväxt åt flera fjärilsarter (nässelfjäril, amiral, påfågelöga och tistelfjäril) går det också att äta nässelbladen. Bara de kokas eller upphettas först. Dessutom är brännässlor, inte minst på våren, utmärkta att göra växtnäring av. Lägg dem i en hink med vatten med lock och låt det ligga i en vecka. Späd sedan med ungefär tio delar vatten till en del nässelvatten och ge dina växter en näringsboost.

Föd upp nässelfjäril

Nässelfjärilens larv och puppa. Foto: Jimmy Adolfsson

Det går att föda upp nässelfjärilar hemma. Nu när du känner igen larverna (se ovan) och vet vad de äter (brännässla) är det enkelt att få se deras häftiga förvandling på nära håll. Genom att helt enkelt plocka in några nässelfjäril-larver (ta max fem stycken), tillsammans med lite brännässlor (använd handskar) och några grenar. Nässelfjärilens larver hittas oftast i juni och juli – leta på brännässlor. Placera dem i en stor glasburk eller nätbur. Använder du en glasburk så sätt ett finmaskigt nät över öppningen.

Har du en tillräckligt stor behållare kan du gräva upp en brännässla med rötterna och placera i jord i behållaren.

Tänk på att de behöver färska brännässlor varje dag, så ställ ett larm eller skriv en lapp någonstans i ditt hem så att du kommer ihåg det. Efter någon veckas matning kommer larverna att bli rastlösa och förhoppningsvis klättra upp på grenarna du la i burken och nu påbörja sin förvandling. När de har kläckts gillar fjärilarna att pumpa upp vingarna på en gren. Släpp sedan ut de fullbildade fjärilarna på samma plats där du hämtade dem. Filma gärna fjärilssläppet i slow motion med din mobil.

Hjälp till att övervaka fjärilar

Många fjärilsarter minskar i antal eller utbredning i dagens Sverige, medan andra ökar och sprider sig norrut. Sedan 2010 finns Svensk Dagfjärilsövervakning som följer hur det går för våra dagfjärilar. Här kan alla vara med och räkna fjärilar, du behöver inte vara expert för att komma med utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar.

De som är med i Svensk Dagfjärilsövervakning räknar hur många fjärilar man ser av olika arter vid 3-5 tillfällen under sommarhalvåret, men man får gärna räkna så ofta man vill. Antingen räknar man längs en viss promenadrunda eller på en bestämd plats, till exempel hemma i trädgården.

Intresserad?
Läs mer på dagfjarilar.lu.se, ring 046-222 3818 eller mejla dagfjarilar@gmail.com.

Läs även:

Så gynnar du dagfjärilar i din trädgård
Lär dig känna igen vårens första dagfjärilar
Så ser du skillnad på de vanliga vitfjärilarna
Så hjälper du fjärilarna genom vintern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *