Årets trädgårdskryp 2021: Gräsgrön guldbagge

Gräsgrön guldbagge – Årets trädgårdskryp 2021. Illustration: Emma Tinnert

För första gången utannonserar Rikare trädgård Årets trädgårdskryp. 2021 går utmärkelsen till gräsgrön guldbagge! Syftet med Årets trädgårdskryp är att uppmärksamma de små, ofta okända djuren som lever bredvid oss, hjälper till med trädgårdsarbetet och som är fascinerande att lära känna.

– Vi instiftar Årets trädgårdskryp för att det är så många små djur i vår närhet som förtjänar att uppmärksammas. Humlor, fjärilar och maskar får mycket uppskattning, men det finns mängder av andra arter att förundras över. Det gäller inte minst årets vinnare; gräsgrön guldbagge. Guldbaggarna är kanske mest kända som pris på en filmgala, men även gräsgrön guldbagge förtjänar sin tid i rampljuset, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.

Gräsgrön guldbagge. Foto: John Hallmén

Med sin gnistrande gröna färg och imponerande uppsyn är det inte konstigt att guldbaggen fått stå modell för ett åtråvärt filmpris.

– Jag gillar guldbaggar. De är oftast vackert metalliskt glänsande i grön ton och är lite sävliga av sig. Det är lätt att komma nära dem och man behöver ingen lupp för att studera exempelvis antennerna som liknar lösögonfransar eller de häftiga vingarna som kan fällas ut från kroppen, berättar Moa Pettersson, entomolog och talesperson för Årets trädgårdskryp.

Gräsgrön guldbagge är en spektakulär skalbagge som är metalliskt grönskimrande och som kan bli ungefär lika stor som humledrottningar. Den hittas ofta ätandes nektar och pollen från stora blommor under varma vår- och sommardagar. Det finns också goda möjligheter att höra den när den förflyttar sig mellan blommorna. Få andra insekter brummar lika högt när de flyger.

Gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata) på älggräs (Filipendila ulmaria) Foto: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Men innan den kläcks som en vacker skalbagge i galaklädsel har den gräsgröna guldbaggen spenderat ett helt år som larv med att hjälpa till i din trädgård. Den stora gulvita larven är formad som ett c och hittas ofta i komposter. Där gör den ett minst lika bra jobb som daggmaskar med att bryta ner växtdelar så att du får en fin jord att odla i.

Gräsgrön guldbaggens larver hittas ofta i komposter och hjälper där till med att bryta ned växtdelar. Illustration: Emma Tinnert

– Vi behöver få upp ögonen för den biologiska mångfald som finns runt omkring oss och förstå hur naturen hänger samman. Möjligen har många ropat till förskräckt när de hittat den gräsgröna guldbaggens stora larver i komposten, men genom att lära sig mer om guldbaggen kanske det nästa gång blir ett tjut av glädje istället. Vi behöver alla bli bättre på att uppskatta och ta hand om naturen. Det kan den gräsgröna guldbaggen lära oss, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.

Se skillnad på gräsgrön och olivgrön guldbagge
Guldbaggar är relativt lätta att känna igen, men det finns åtta olika arter i gruppen som ibland kan vara svåra att skilja åt. Det gäller inte minst två av de vanligaste arterna – gräsgrön guldbagge och olivgrön guldbagge. Om du hittar en larv är det enkelt: kompost – gräsgrön, myrstack – olivgrön. Den olivgröna guldbaggen utnyttjar nämligen myrstackar som skydd åt sina larver. Varma vårdagar kan man se de fullvuxna skalbaggarna kämpa ut från myrstackarna och flyga iväg mot pollenrika blommor.

Att skilja fullvuxna exemplar av gräsgrön och olivgrön guldbagge åt kräver lite närstudier. Du behöver försiktigt plocka upp den och titta på undersidan. På följande två bilder kan du se skillnaden. Var inte orolig – de är inte farliga.

På den gräsgröna guldbaggens undersida går mellanbenen ihop i vad som ser ut som en rund knapp. På olivgrön guldbagge är denna knapp istället tillplattad och ser ut som en liten skyffel. Foto: (C) Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå

Olivgrön guldbagge – undersida. Lägg märke till att ”knappen” mellan benen är mer tillplattad och lite kantigare än hos den gräsgröna guldbaggen. Foto: Francisco Welter-Schultes, CC0.

Alla guldbaggar i Sverige lever av döda växtdelar och två av arterna (läderbagge och ädelguldbagge) har minskat så mycket i antal att de är med på rödlistan. Några sätt att gynna guldbaggar i din trädgård är att se till att det finns gott om blommor som tål vikten av en stor skalbagge – exempelvis älggräs, spansk körvel, hagtorn och tistlar. Eftersom larverna (förutom den olivgrönas) lever av murkna växtdelar är det även bra att lämna kvar döda och murkna träd eller att göra en mulmholk (se instruktioner här).

Så nästa gång du ser en guldbagge i trädgården – oavsett om det är en ungdom som har utseendet emot sig eller en praktfull vuxen – var glad över att denna stora skalbagge har lockats till din tomt.

18 maj klockan 19:00 sker ett gratis föredrag om Årets trädgårdskryp i samarbete med Studiefrämjandet. Mer information i detta Facebook-evenemang.


FAKTARUTOR

Gräsgrön guldbagge
• Stor (14-20 mm), oftast metalliskt grönskimrande skalbagge som kan hittas i nästan hela landet.
• Ses ofta i soligt och varmt väder.
• Äter pollen från stora blommor och hjälper därmed även i viss mån till med pollineringen när den flyger mellan olika blommor.
• Den vitgula larven är formad som ett c och glest hårig med ett brunaktigt huvud. Den hittas ofta i komposter där de lever av dött organiskt material och är en viktig nedbrytare.
• Guldbaggarna blir ungefär två år gamla. Lever större delen av sitt liv som larv och lever då av multnande växtdelar och hittas i murkna träd eller komposter. Efter att ha övervintrat förpuppar den sig och kläcks som en färdigutvecklad guldbagge under sin andra sommar. Denna övervintrar och fortplantar sig först året efter.
• Är en av få skalbaggar som kan flyga utan att lyfta upp de hårda täckvingarna. Den fäller ut sina vingar genom en öppning.
• Gräsgrön guldbagge är väldigt lik olivgrön guldbagge. De skiljs lättast åt på undersidan. Plocka försiktigt upp skalbaggen och vänd på den. Gräsgrön guldbagge har ett avrundat utskott vid halsen som liknar en kula. Den olivgröna har också ett utskott, men det är plattare och bredare.
Guldbaggar
• Det finns flera arter guldbaggar i Sverige.
• Den gräsgröna är den vanligaste i trädgårdar.
• Två av arterna anses “nära hotade" (läderbagge och ädelguldbagge) och en är “starkt hotad” (svart guldbagge).
• Alla guldbaggars larver lever av döda växtdelar och de flesta uppskattar ihåliga döda träd.
• Olivgrön guldbagge är ett undantag. Den kan som vuxen besöka trädgårdar, men larven lever sitt liv i myrstackar.
• En nära släkting är humlebaggen, som ser ut ungefär som en humla
Så gynnar du guldbaggar i din trädgård
• Ha en öppen kompost åt guldbaggarnas larver
• Bygg och sätt upp en mulmholk åt larverna
• Odla växter som har stora blommor som kan fungera som “landningsplattformar" åt de stora skalbaggarna – till exempel älggräs, spansk körvel, renfana, rönn eller fläder
Lär dig mer om småkryp
• Bli medlem i någon av Sveriges entomologiska förenings lokalföreningar, som finns i hela landet: sef.nu
• Läs tidningen Yrfän. Läs gamla nummer och teckna prenumeration här: sef.nu/yrfan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *