Stort intresse för kampanj att halvera torvanvändningen

En decimeter torv har tagit ungefär 100 år att bilda och innehåller mycket lagrad kol. Därför räknas torv som fossilt bränsle.. Foto: Public Domain

Stockholms Koloniträdgårdar har dragit i gång en kampanj för att försöka halvera den torv som används i de 70 medlemsföreningarna.

– Det finns flera skäl till att sluta med eller minska torvanvändningen, berättar Katrin Holmberg, som sitter i styrelsen på Stockholms Koloniträdgårdar. Torv är egentligen inte så bra att odla i, men den har av någon anledning blivit etablerad. Många tror att man måste köpa torvjord varje år. Vi vill lära ut hur man gör mycket bättre jord.

Torven innehåller i stort sett ingen näring och inte heller några mikroorganismer som jorden behöver. Men det finns också en viktig miljöaspekt. Torven lagrar enorma mängder kol när den får ligga kvar i torvmossarna. När den istället bryts för att bli odlingsjord orsakar det stora utsläpp. Så ur klimatperspektiv är det jätteviktigt att den stannar där.

– Många kolonister och trädgårdsägare vet inte så mycket om detta och det går mest på rutin att köpa in torvjord, helt i onödan.

Hur har responsen varit för kampanjen den här första tiden?
– Det har varit ett jättestort intresse! Vi gjorde en praktisk workshop med trädgårdsjournalisten Lena Israelsson som visade olika metoder att göra egen blandning av jord. Den blev fullbokad direkt. Vi gjorde även ett webbinarium med henne där hon berättar mer.

Medlemmarna i Skarpnäcks fritidsträdgårdar tar hand om en stor lövhög som de fått från Svenska bostäders entreprenör. Foto: Katrin Holmberg

Kampanjen kommer pågå i två år och tanken är att sprida kunskap och inspiration mellan de 70 medlemsföreningarna om hur man kan göra istället. Katrin Holmberg berättar till exempel att i hennes förening Skarpnäcks fritidsträdgårdar får de höstlöv från Svenska bostäders entreprenör. Istället för att åka med löven till tippen dumpas de i högar hos koloniträdgården, som använder löven för att förbättra jorden.
– Detta har pågått i några år och vi märkte att det förbättrade jorden direkt när löven grävdes ned i odlingarna, komposterades eller användes som täckodling. Arborister lämnar också flis hos oss som vi också använder i odlingarna.

Tanken är att sprida sådana idéer till alla stadsdelar med hjälp av studiebesök, enkäter, inspirationsträffar och fler workshops.

Hur ska man göra istället för att köpa torvjord till sina odlingar på ren rutin?
– Jag köper jord och driver upp växterna inomhus. Utomhus finns det ju massor av jord. Det handlar om att förbättra den, till exempel med kompost. Det kan följa med lite ogräs i jorden som hämtas utomhus, men jag komposterar allt ogräs. Vissa växter kan behöva torka ut innan de används. Köpt jord innehåller inget liv.

Läs mer hos Stockholms koloniträdgårdar

Läs även

Kampanj: Bojkotta planteringsjord som innehåller torv
Så väljer du miljövänlig jord
Så gynnar du daggmaskar – underjordens hjältar
• Allt du vill veta om jord
Föredrag om levande jord
• Gynna jorden med gröngödsling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *