
Naturskyddsföreningen har återigen undersökt vad som egentligen följer med i växterna från plantskolor. Den som vill slippa att få in giftiga bekämpningsmedel i sin trädgård bör välja bort tulpaner och köpa ekologiska växter.
Att erbjuda vildbin som humlor mat tidigt på våren är ett vanligt råd till trädgårdsägare som är intresserade av att gynna pollinatörer. Men vad händer om man bjuder dem på mat från växter som är besprutade med gifter? Naturskyddsföreningen har gjort en ny undersökning av vilka bekämpningsmedel som populära vårlökar innehåller.
De hittade skadliga ämnen i 19 av 21 konventionellt odlade vårlökar (tulpan, krokus och påskliljor), varav 8 dessutom är förbjudna inom EU. 9 av 21 innehöll dessutom minst ett av de konstaterat farliga PFAS-bekämpningsmedlen och 13 innehöll cancerframkallande ämnen.
Ekologiskt för dig som vill slippa gifter
För den som vill undvika gifter i vårlökarna rekommenderas ekologiska alternativ. Här innehöll ”bara” 1 av 9 bekämpningsmedel.
Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, uppmanar trädgårdsbranschen att ta sitt ansvar och skärpa sina kontrollrutiner och uppmanar konsumenter att välja ekologiskt.
– Resultatet visar på en tydlig skillnad i hur vårlökar odlas. I de konventionellt odlade lökarna hittades totalt tolv skadliga bekämpningsmedel, medan bara ett hittades i de ekologiska. Därför är det bättre att köpa ekologiska lökar ur miljösynpunkt, säger Karin Lexén.
Något bättre var resultaten för blommande lökväxter i kruka, som krokus, pärlhyacint och påskliljor. Av dessa hade enbart 2 av 20 bekämpningsmedel, men Naturskyddsföreningen påpekar att det kan bero på att de skadliga ämnena inte verkar ”följa med upp” i blomman.
Tänk även på där de odlats
Det är inte bara en fråga om att bekämpningsmedel kommer in i din trädgård. Det innebär också att det använts gifter vid odlingen av lökarna vilket drabbar pollinatörer och ekosystemen där de odlas. Bekämpningsmedel drabbar sällan endast den art de är avsedda att bekämpa, utan slår oftast brett mot andra djur, växter och svampar.
Totalt hittades rester av 12 olika bekämpningsmedel, varav 10 svampmedel, i de testade lökarna. Alla 12 ämnen är klassade som skadliga för vattenlevande organismer enligt EU:s kemikalielagstiftning. Hälften av ämnena är, eller misstänks vara cancerframkallande, mutagena och / eller ”reproduktionstoxiska”.
LÄS ÄVEN:
• Växter som tål bekämpningsmedel klarar också växtätare
• Bekämpningsmedels effekt på vildbin har underskattats
• Bekämpningsmedel största hotet mot fjärilar
• Bifarliga gifter i ”bivänliga” krukväxter
• Växtbutikernas svar om bekämpningsmedlen
• Förbjudna bekämpningsmedel i växter som ska gynna pollinatörer
• Trädgårdar med bekämpningsmedel har färre fåglar
• Bidödande bekämpningsmedel får dispens igen
Källor: Naturskyddsföreningen och rapporten