Tolv hösttips för en rikare trädgård

Höstfärgerna är snart här. Foto: Erik Hansson

Det finns mycket du kan göra på hösten för att gynna den biologiska mångfalden i din trädgård. Här kommer tolv tips.

  1. Gör en kompost

Att samla ihop löv, gräsklipp, växtrester och annat i en kompost är inte bara ett bra sätt att skapa en bra jord så att du slipper köpa ny. Det är dessutom en viktig livsmiljö för många insekter, igelkottar och groddjur. Kanske kan du även få kompostmaterial från grannar om de inte själva sparar på det? Skulle du råka ha för mycket material kan du alltid använda gräs och löv till att täcka marken runt dina växter. Det förbättrar jorden och gör att fukten i jorden bevaras bättre. Dessutom minskar risken för att oönskade växter dyker upp.

2. Sätt upp fågelholkar

Det är aldrig fel tid att sätta upp fågelholkar. Det viktigaste är att du sätter upp dem över huvud taget. Vissa humlor nyttjar fågelholkar under vinterhalvåret och under kalla vinterdagar kan en holk vara ett skönt gömställe från kylan för fåglar. Vill du göra en holk lyxig för fåglarna under vintern går det till och med att fästa pinnar på insidan av holkens väggar för att göra den ännu mer anpassad för fåglar att tränga ihop sig och hålla värmen.

> Se vår guide till fågelholkar här

Många kryp bygger sina bon i sand. Foto: Erik Hansson

3. Skapa en sandbädd

De flesta vildbin bor i hål i marken. För att hjälpa dem kan du skapa ett område i trädgården med minst en halv meter djup ”sandlådesand”. Antingen direkt på marken eller så kan du göra en behållare liknande en pallkrage med höga kanter som du fyller med sand. Låt gärna sanden luta åt söder så att den blir ordentligt uppvärmd när vårens första värmande solljus anländer.

> Läs vår guide här

4. Lämna överblommade växter

Växter som har blommat klart för året har ofta mer att erbjuda. Deras fröer kan vara föda åt fåglar och insekter och i stjälkarna kan insekter hitta gömställen under årets kallaste månader. Om du försiktigt öppnar ett vasstrå under vintern kan du hitta mängder av småkryp. Låt dem dock helst vila ifred.

5. Plantera lökar för tidiga pollinatörer

Humlor brukar vara bland de tidigaste insekterna på våren. Eftersom de behöver äta ofta för att överleva är det viktigt att de kan hitta mat. Därför är det bra att ha tidigblommande växter i trädgården. På hösten kan du plantera lökar som tittar upp tidigt på våren. Till exempel krokus*, vintergäck, pärlhyacint* och vårlök. Bra både för pollinatörer och ditt vårhumör.

* Tänk på att dessa arter anses ha ”hög risk för invasivitet” enligt SLU Artdatabanken. Håll koll på dem så att de inte sprider sig i omgivningen och släng inte lökar i naturen.

Pilfink som hittar lite att äta på hösten. Foto: Erik Hansson

6. Plantera träd och buskar

Hösten är oftast den bästa tiden att plantera träd och buskar. Det brukar regna mer då och växterna får tid på sig att etablera sig innan det är dags för sommarsäsongen. Välj gärna träd och buskar som har bär eller blommor som uppskattas av pollinatörer. Inhemska arter är alltid att föredra.

> Se vår artikel om lämpliga träd och buskar för den biologiska mångfalden

7. Anlägg en äng

Det finns lite olika sätt att anlägga en äng, men om du vill ta en genväg via ängsfröer är hösten en bra tid att börja på. Gräv bort grässvålen och så fröer från ängsväxter. De flesta fröblandningarna har med ettåriga ”åkerogräs” som blommar fint redan första året. Glöm inte att sköta ängen genom att slå eller klippa den i slutet av varje sommar och ta bort växtmaterialet så att näringen på platsen minskar och ängsarterna gynnas.

> Se vår artikel om hur du anlägger en äng.

Skapa en damm eller liten våtmark i din trädgård. Foto: Erik Hansson

8. Anlägg en damm

Groddjur, trollsländor, fåglar, vattenlevande insekter och många andra djur uppskattar tillgång till vatten. Dammen kanske inte kommer se så fantastisk ut under vintern, men om du gräver och planterar den under hösten får du ett försprång inför nästa säsong.

> Se vår artikel om att skapa en damm

9. Gör en igelkottsvänlig trädgård

Ge igelkottar tillgång till vatten (till exempel fågelbad som de når), mat (kompost-, ris- och vedhögar) och gömställen (buskage och häckar) så kommer de trivas i din trädgård. Tyvärr är de ganska sällsynta i delar av Sverige så det är inte säkert att de kommer på besök trots bra förutsättningar. Men insatserna som gynnar igelkottar hjälper även många andra arter så det är inte bortkastat arbete.

> Läs mer om hur du skapar en trädgård åt igelkottar

Upp och ned-vända krukor kan fungera som skydd och övervintringsplatser åt insekter. Foto: Erik Hansson

10. Hjälp till med övervintringen

Många djur övervintrar på platser där det är plusgrader, men inte varmt som i ett uppvärmt hus. Ett förråd eller en vind utan alltför hög värme kan till exempel uppskattas av fladdermöss och övervintrande fjärilar. Du kan också skapa övervintringsmöjligheter med hjälp av en hög med stenar, löv eller ris. Du kan också ställa krukor upp och ned i något skyddat hörn så att de blir som en torr, skyddad grotta åt insekter. Att enbart lägga platta stenar på marken kan också skapa platser för insekter att hitta skydd och en något varmare plats inför vinterns köld.

11. Ta hand om grenar och kvistar
Du kanske har klippt ned och sågat av lite grenar under JAS-månaderna? I sådana fall finns det mycket du kan göra med grenarna. Risstaket, odlingsbäddar, bihotell, vedhög, flätade staket och mycket annat är bättre än att åka iväg med allt till återvinningen.
Läs mer i vår artikel: Använd avklippta grenar och kvistar i trädgården

12. Hamla dina träd
Det finns många fördelar med att hamla dina träd. De klarar sig längre, behöver mindre vatten och blir så småningom ännu bättre för den biologiska mångfalden. Dessutom får du plats med fler träd i din trädgård och vem vill inte ha många träd?
Läs mer i vår artikel: Många fördelar med hamlade träd

One thought on “Tolv hösttips för en rikare trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *