Bygg ett grodhotell inför vintern

Gör insatser för vanlig groda och andra groddjur – bygg ett grodhotell. Foto: Claes Andrén

Det finns många sätt att gynna groddjuren i trädgården. Ett är att bygga en vinterbostad åt dem. Det kan bli en naturlig del av din trädgård som kan kombineras med både en rabatt och en sandbädd.

Hur man skapar en grodvänlig trädgård har vi tagit upp tidigare på Rikare trädgård och att göra en damm eller en liten våtmark är kanske det viktigaste. Men de kan även behöva hjälp under vintern då de behöver en bostad som både är skyddad och som håller värmen. Som tur är kan vi enkelt underlätta vintern för dem.

Grodor måste hitta varma utrymmen

För att hjälpa groddjuren behöver vi först förstå hur de fungerar. En som vet mycket om det är Claes Andrén, författare till boken ”Grod- och kräldjur – våra Svenska arter och deras bevarande”.

– Det finns flera viktiga faktorer kring övervintringen. För det första kan grodor inte själva skapa sin kroppsvärme, de är beroende av omgivningens värme. När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker fungerar det som en signal för dem att dra sig mot övervintringen. Då behöver de hitta en varmare plats att övervintra på. För att klara tillfälliga köldknäppar kan grodor producera ett anti-frysmedel, bestående av socker och alkohol, men de vill försöka förbruka så lite energi som möjligt under den kalla tiden. De behöver också viss tillgång till vatten så att de inte torkar ut. 

Det finns grodor som övervintrar på botten av sjöar eller i rinnande vatten där temperaturen håller sig på några plusgrader, men de flesta arter övervintrar på land. Där gäller det att försöka skapa platser som är skyddade och där de kan komma undan kylan.

Femstjärnigt grodhotell. Här har groddjuren fått ett tak av växtlighet, stockar att gömma sig vid och dessutom nära till vatten där vårens lek kan äga rum. Foto: Claes Andrén

Instruktioner till ett femstjärnigt grodhotell

För att hjälpa grodorna under vintern kan du bygga ett grodhotell. Det påminner lite om en jordkällare (grodkällare?), som är fullt av grenar. Se även ritningen här ovan.

Du behöver: sand eller grus, grenar, stenar och någon form av markduk eller annat fastare material, samt jord och fröer.

Ungefärlig illustration över ett femstjärnigt grodhotell. Ovanpå markduken läggs jord och i den kan du så exempelvis ängsfrön. Det går även att göra enklare hotell (se nedan). Ritning: Carina Lindkvist Naturcentrum AB

• Gräv först en grop som är några decimeter djup och gärna minst 1×1,5 meter stor. Gör även en “entré” där du lägger en markduk i botten och fyller på med sand så att grodorna kan gräva sig in.

• Fyll gropen med sandlådesand, grus och/eller stenar. Detta underlag gör att det inte blir översvämning i grodhotellet, samtidigt som fukt behålls i marken.

• Ovanpå sanden lägger du grenarna i en hög. Dessa kommer sakta förmultna och bilda värme i hotellet. Dessutom skapar de håligheter som groddjuren kan röra sig i. Placera stenar som en vägg vid entrén.

• Om du har en dräneringsslang kan du lägga den som en ingång vid entrén, men helst inte så att den sticker ut.

• Ovanpå grenarna lägger du en markduk så att den ligger ned mot marken åt tre håll och bildar en öppning åt entrén. Det är i öppningen som groddjuren ska kunna komma ner i hotellet, antingen via slangen eller håligheter mellan stenar och grenar.

• Ovanpå duken häller du jord och kan då passa på att så exempelvis ängsfröer eller blommor som gynnar andra arter i trädgården. Om du lägger ett ordentligt laget sand ovanpå (gärna flera decimeter) och låter den helt täckta delen luta åt söder har du skapat en utmärkt sandbädd. Läs mer om den här.


Ett enklare grodhotell kan utgöras av en hög med grenar. Här kan grodorna krypa ned och få skydd och det alstras värme från de förmultnande växtdelarna. Plattan intill kollar Claes Andrén till ibland då och då för att se om det gömmer sig några groddjur eller kopparödlor under den. Se guide här. Foto: Erik Hansson

Trestjärnigt grodhotell

Du kan göra ett enklare grodhotell som också kan bli funktionellt.

  • Lägg en hög med grenar, flis, bark eller annat i en hög. Eller placera en trave med stammar av lövträd tillsammans. Även här kommer det att bildas värme och finnas möjligheter för grodor att söka skydd.

Finns det någon ännu enklare konstruktion som kan vara till hjälp?
– Ja, om du brukar elda med ved så kan hanteringen innebära en hel del flis och bark som blir kvar vid klyven. Detta kan man samla ihop och lägga i en hög på dränerad mark. Man kan också lägga upp en hög med grenar av olika grovlek blandat med lite kompost. Det blir luckert så att grodorna kan krypa in och så sker det förmultning som ger lite värme. En trave med lövträdstammar som får ligga några år blir också fina gömställen på vinter och sommar.

Placeringen av grodhotellet i trädgården är inte så viktig, berättar Claes Andrén. Gräv det där det passar dig.

Claes Andrén i sin trädgård. Foto: Erik Hansson

Har du några tips på hur man kan se om grodhotellet är bebott eller få se grodor i trädgården?
– Groddjuren rör sig oftast på natten så du kan behöva gå ut och titta med ficklampa eller i skenet från någon belysning. Jag brukar lägga ut träskivor och tegelpannor i närheten av ett grodhotell. Dessa kan man vända på och titta under. Ibland gömmer sig groddjur under dem. Om du har områden med sandig, lucker jord kan du placera ut plattorna där. Paddor gillar att gräva ned sig under dem för att utnyttja både fukt och värme.

Använder sig groddjuren även av dessa platser under sommarhalvåret?
– De behöver hitta platser som är fuktiga och det är inte minst viktigt under en varm eller torr period – då söker de sig till områden som behåller fukt. De flesta groddjur hittar hittar sådana platser i en trädgård. Det kan vara en kompost eller nånstans där man slänger en brädhög eller rishög. Där hittar man ofta både grodor och vattensalamandrar.

Hur är det med robotgräsklippare – utgör de ett hot mot groddjur?
– Jag vet inte om det finns någon bra undersökning som visar hur dåligt det är, men min bedömning är att det inte är bra. Om jag klipper manuellt så ser jag ofta om det hoppar en padda eller groda i gräset framför mig och kan plocka undan den. Om en robot ständigt kör fram och tillbaka så är det nog inte många smådjur som överlever och dessutom blir det en konstant störning.

Vanlig padda som grävt ned sig i jorden under en stenplatta. Foto: Erik Hansson

Finns det någon särskild tid som passar bättre att klippa gräsmattan för att minska risken?
– När det gäller grodor, paddor och salamandrar så är det bäst att köra dagtid vid torrt väder. Men vid samma väder under dagen kan det vara ödlor som vilar eller rör sig i gräsmattan, inte minst kopparödlor. Man skall vara särskilt uppmärksam längs kanter mellan lägre och högre vegetation. Det är ofta längs kanter som djuren vilar. Jag brukar gå före och dra gräsklipparen efter mig när jag klipper längs en kant för att skrämma undan eventuella djur där.

Är det något annat man kan göra för att gynna dem i trädgården? 
– Försök skapa en stor produktion av sådant som grodorna äter; insekter, mask, skalbaggar och sniglar. Grodorna äter dem framför allt på natten. En mosaikartad trädgård med variation brukar ha mycket att äta åt grodor. Ha även gärna växter med stora blad som ger fukt under bladen och ha områden med öppen, sandig jord. Den är lättare för groddjur att gräva i.

Läs fler tips om hur du gynnar groddjur i trädgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *