Upprop mot rester av ogräsmedel i närings- och gödselprodukter

Pyralidskador syns tydligt på tomater. Bladen blir förvridna och missbildade och stjälkarna vridna (överst i bild). Kontrollplanta nederst i bild. Foto: Ulf Nilsson

Tiotusentals odlare har fått sina plantor förstörda av rester från ogräsmedel – trots att de använder ekologiska och Krav-märkta produkter. Nu har en namninsamling startats för att stoppa de farliga ämnena.

– Det här måste få ett slut. Regeringen måste ta sitt ansvar och stoppa pyraliderna. Alla som vill odla giftfritt och hållbart i sina trädgårdar, måste tryggt kunna göra det. säger Ulrica Otterling, generalsekreterare, Koloniträdgårdsförbundet.

Det som drabbat tiotusentals fritidsodlare är så kallade pyralider – ämnen som ingår i ogräsmedel som används inom jordbruket. Rester av dessa växtgifter har hamnat i näring och gödsel som fritidsodlare använder i sina odlingar. Även de som är märkta som ekologiskt och Krav-märkt.

– Vi vet att många kolonister finns bland alla fritidsodlare som har drabbats. Det här är odlare som vill odla ekologiskt och väljer KRAV-märkt gödsel, och ändå har deras odlingar blivit förgiftade. Det är inte rätt, säger Ulrica Otterling.

För att få stopp på de giftiga ämnen har nu Koloniträdgårdsförbundet startat en namninsamling. Målet är att få miljö- och klimatminister Annika Strandhäll och näringsminister Karl-Petter Thorvaldsson att agera.

En av de som drabbades och som kämpat för att stoppa pyraliderna är journalisten och kolonisten Lena Israelsson, som tillsammans med FOR undersökt frågan.

– Mina tomatplantor slutade växa och krullade ihop sig i topparna. Därefter eskalerade allt och trots alla våra protester fortsätter det, berättar Lena Israelsson.

Fritidsodlingens Riks­organi­sa­tion (FOR) genomförde tester som visade att pyralider fanns i flytande organisk näring och i svensk häst-, höns- och fårgödsel.

– Det är mycket oroande att problemet verkar sprida sig. De senaste analyserna visar att pyralider nu finns både i organiska närings- och gödselprodukter och dessutom i färsk gödsel från svenska gårdar, säger Ulf Nilsson, agronomie doktor, sekreterare på FOR och den som står bakom FORs rapporter.

LÄS ÄVEN:
Så väljer du miljövänlig jord

Källa: FOR

One thought on “Upprop mot rester av ogräsmedel i närings- och gödselprodukter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *