Träna upp ditt krypseende med grönsnabbvingen

Grönsnabbvinge i vitsippa. Foto: Erik Hansson

De flesta människor ser aldrig de mängder av fascinerande kryp som finns runt omkring oss. De största, mest färggranna fjärilarna och humledrottningarna brukar uppmärksammas, men det finns så mycket annat som är mindre, men minst lika sevärt. Förmågan att upptäcka småkryp kan dock tränas upp och grönsnabbvingen kan vara ett bra träningsobjekt.

Du har säkert tänkt på att när du sitter och rensar bort oönskade växter i dina odlingar så ser du en hel del småkryp i jorden som du inte lagt märke till tidigare. Mångfotingar, små spindlar, jordlöpare, hoppstjärtar, gråsuggor och mycket annat framträder när du kommer närmare. På samma sätt är det med många andra insekter. Det finns till exempel mängder av bin och andra steklar som bara är några millimeter långa. Du kommer ha svårt att se dem om du inte spanar in ett bihotell eller blommor på nära håll.

Men det går också att träna upp ögonen att börja lägga märke till även små flygfän. Ju mer du tänker på att hitta mindre insekter och anstränger dig för att också göra det, desto bättre och mer uppmärksam blir du. En förutsättning för att se dem är att du över huvud taget bryr dig om att leta.

En artgrupp som är bra att börja med är fjärilar. Tänk bara på att de nästan bara flyger under varma, soliga dagar under våren. De stora arterna, som citronfjäril, amiral och påfågelöga med en vingbredd på upp till 6 centimeter är inte så svåra att hitta, men vid den här tiden på året kan du också börja leta efter grönsnabbvingen. Det är en av de första dagfjärilarna på våren, men den är väldigt förbisedd eftersom den bara har drygt 2 centimeter i vingspann och rör sig ofta snabbt över marken. När den stannar är den förvånansvärt svår att hitta trots den klargröna, smaragdaktiga färgen. När den flyger uppfattas den mest som något litet och mörkt som hastar förbi.

Grönsnabbvinge på tallbarr. Foto: Erik Hansson

Den flyger ofta i soliga gläntor, skogsbryn och hagmarker, men även i trädgårdar. Eftersom larven lever på exempelvis blåbär, odon, lingon, tranbär, ljung och hallon finns dessa växter ofta i närheten av där den fullvuxna fjärilen hittas.

Om du övar på att se små fjärilar nu har du bättre chans att se många andra vackra småttingar senare i år. Exempelvis de vackra blåvingarna (2-3 cm), guldvingarna (2-3 cm), bastardsvärmarna (3-4 cm) och ängsmetallvingen (2-3 cm). Livet blir lite rikare om man lägger märke till de här arterna.

Små fjärilar att hålla utkik efter i sommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *