Trädgårdsbok som tar naturen i försvar

Det är lätt att tänka sig att en hungrig humla som hittar mat i en trädgård tycker att det är världens viktigaste. Foto: Jonathan Stenvall

Det har trevligt nog släppts många böcker om att sköta sin trädgård för den biologiska mångfalden de senaste åren. Det är extra kul att de överlag håller en hög nivå. Det gäller även den senaste; Mariette Glodecks och Jonathan Stenvalls ”Världens viktigaste trädgård”.

Läs alla våra boktips.

Mariette Glodeck tar upp mycket av det som även vi skrivit om här på Rikaretradgard.se. Exempelvis om att anlägga en äng, gynna fågellivet, skapa en rik jord, anlägga en damm och om hur även balkonger kan användas för att skapa biologisk mångfald. Rikare trädgård är dessutom omnämnt som källa till flera av uppslagen i boken, vilket är väldigt glädjande.

Omslaget till ”Världens viktigaste trädgård”

”Världens viktigaste trädgård” gör också något eget av tipsen. Framför allt på grund av Mariette Glodecks kreativa och lättsamma språk med glimten i ögat som gör läsningen underhållande. Hon filosoferar, följer tankebanor och försöker till exempel förstå varför vi så ofta sköter våra trädgårdar i en sorts kamp mot naturen istället för att arbeta med den. Mycket är tänkvärt och det känns befriande att läsa någon som funderat några led längre kring hur vi sköter våra små gröna plättar här på jorden.

Kapitlet om att odla på balkongen är särskilt lyckat då det även berättar historien om hur Mariette Glodecks intresse för biologisk mångfald väcktes till liv och en uppskattning för de växter som alltför slarvigt klassas som ”ogräs”. Foto: Jonathan Stenvall

Det personliga tilltalet blir än mer tilltalande med naturfotografen Jonathan Stenvalls bilder, som håller en väldigt hög nivå. En del av dem är fantastiska och hade kunnat vara omslagsbilder på andra böcker i samma genre. Det blir oftast så mycket bättre när bilder inte bara hämtas in från en bildbank utan tas just för det här ändamålet (eller redan finns i fotografens bildbibliotek). Vidvinkellinsen har fått jobba hårt och det tackar vi för.

Förvänta dig inte en bok som grottar ned sig i trädgårdens djur på artnivå. Det är snarare en erfaren odlares nyfikna blick på allt som surrar, kryper och flaxar och ett uppenbart starkt engagemang för att hjälpa det på traven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *