Så börjar du med en ny trädgård

Du kanske precis har köpt ett hus med en trädgård, fått tillgång till en sommarstuga eller på annat sätt skaffat dig möjligheter att börja odla. Men hur börjar man? Vad ska man tänka på? Vilka misstag är vanliga i början?

Ulrika Flodin Furås är stadsodlare, trädgårdsjournalist, författare till flera böcker om odling, fotograf och chefredaktör för tidningen Koloniträdgården. Hon har stor erfarenhet av att starta upp nya odlingar och trädgårdar.

Hennes första tips till dig som precis har fått möjligheten att börja odla i en trädgård handlar om att inte vara så otålig. Det är lätt hänt att göra för mycket i början och sedan ångra sig.

Humla på gurkört. Foto: Ulrika Flodin Furås

– Vänta en säsong med att sätta igång och se bara vad som finns i rabatterna. Du kanske redan har en massa växter som uppskattas av pollinerare? Då är det dumt att rensa bort dem. Känn in platsen så att du hittar utrymmen där du trivs att vara. Det är också jätteviktigt att tänka på skugga, sol och vind. Det tar ett tag att identifiera platser i en trädgård.

Hur gör du om du får i uppdrag att sköta om eller vidareutveckla en befintlig trädgård, som inte bara består av gräsmatta och trädäck utan kanske har lite träd och rabatter?
– Då börjar jag alltid med att känna in platsen och prata med de som byggt upp trädgården. Vilka var deras intentioner? Vad var viktigt för dom? Finns det gamla ritningar och anteckningar? Och så spinner jag vidare på de idéerna. Jag tycker att det är viktigt att trädgårdens historia lever vidare. En trädgård har sin egen själ, eller atmosfär, och det är den jag försöker fånga. Och utgångspunkten är alltid att trädgården ska vara ekologiskt hållbar, ha kompost, bihotell, rishögar, vattenskålar till insekter och fåglar och så vidare.

Vattenskål till insekter och fåglar. Foto: Ulrika Flodin Furås

Gräsmattan är okej att ge sig på direkt
På ytor med gräsmatta som du tycker att du kan undvara behöver du dock inte avvakta. Där kan du börja odla direkt. När Ulrika gör nya odlingar, antingen med lådor eller bäddar, så brukar hon göra en så kallad hügelbädd. Hon börjar med wellpapp omlott så att inte gräs och ogräs tar sig igenom. Ovanpå det läggs ett lager av grenar och kvistar och på det exempelvis halm, löv, ogräsrens (utan frön och rötter) hösilage, stallgödsel och kompostjord. Överst hälls det jord som du kan plantera i. Det organiska materialet längst ner i lådan eller bädden och bidrar till att hålla fukt och ger näring åt växterna.

Det finns ofta råd som baseras på vilken jord man har, men hur vet man om man har en bra jord?
– En levande jord doftar och har maskar i sig, den känns mustig. Om inte, så behöver man jobba med den. Använd kompostjord, löv och gräs för att tillföra näring, förklarar Ulrika Flodin Furås.

Vet du vad du har för sorts jord? Här visas kompostjord. Foto: Ulrika Flodin Furås

Hur viktigt är det med gödsling?
– Det är superviktigt med gödsel. Utan den får man ingen bra jord och inga bra grönsaker. Hugelbädd är ett alternativ eller framför allt ett komplement. Ett bättre sätt att odla. Vattna mycket och kontinuerligt. Växter blir stressade av ojämn bevattning.

Vad ska man tänka på när det gäller vattning?
– Det går åt jättemycket vatten om det är soligt och torrt. Generellt när man vattnar ska det vara 30 liter per kvadratmeter när det är torrt. Fukten ska hållas kvar i marken flera centimeter ned och det får inte torka ut. Det kan behövas nästan varje dag under sommaren om det inte regnar. Rötter strävar alltid efter fukt. Slarvar man med vattningen söker sig rötterna uppåt där de kan hitta fukt och med grunda rötter blir de känsliga för uttorkning. Kontinuitet är viktigt.

Vattna gärna på morgonen. Här är det tobak, ringblommor och gurkört som får vatten. Foto: Ulrika Flodin Furås

Ulrikas tips för att spara på vattnet:
• Täckodlingar håller vatten. Täck med exempelvis gräsklipp, löv, nässelblad och kirskålblad.
• Hügelbädd (se ovan) är ett bra sätt att både minska arbetet och hålla fukt.
• Plantera inte vattenkrävande växter i blåsigt läge. Det ökar risken för att de torkar ut.
• Droppbevattning kan vara ett bra sätt att sköta odlingar på exempelvis ett fritidsboende. Det finns automatiska system som använder sig av solpaneler.

Odlingsbädd. Underst ligger grenar och kvistar sedan ett lager med halm och brunnen hästgödsel (som svalnat) och överst läggs ett decimetertjockt lager av jord att odla i. Foto: Ulrika Flodin Furås

Att tänka på innan du börjar odla
Innan du börjar odla bör du också fundera över var lådorna och bäddarna ska placeras. Ta hänsyn till ljus (behöver växterna mycket sol eller klarar de skugga?) och vindförhållanden (vind kan torka ut jorden) och planera vad som ska växa var. Fundera också på hur du nyttjar trädgården. Där du ofta sitter kan det kanske vara mysigt med vackra blommor som lockar fjärilar och humlor?

– Anlägg gärna din köksträdgård i solen där det är vindstilla och nära till köket så att du orkar hämta från den när du lagar mat, säger Ulrika Flodin Furås.

Ett annat alternativ är att börja odla i lådor som kan flyttas. Då kan du byta plats på dem om du inte tycker att de hamnade rätt eller om du kommer på att du vill ändra något.

Samla ihop löv på hösten och lägg i odlingarna där de får förmultnba under vintern. På våren kan du lägga ett nytt lager jord ovanpå och odla i. Foto: Ulrika Flodin Furås

Sysslor på hösten
På hösten finns det en hel del saker att göra. Samla löv till en kompost till exempel. Eller bara kratta ihop dem i en hög. Se ut en plats i soligt söderläge för insektshotell. Det kan du snickra på under vintern. Det är också en bra tid att plantera till exempel vinbärsbuskar. De blommar tidigt och ger goda bär. Du kan också sätta lökar som krokus åt vårens tidiga humlor.

På hösten, medan jorden fortfarande är varm är också en bra tid att plantera träd och buskar (läs vår artikel om det här). Du kan till exempel ta bort en del av gräsmattan för att få plats med fruktträd. Sätt till exempel ett eller flera äppelträd eller några andra fruktträd. De är populära hos pollinatörer. Olika äppelsorter pollineras olika bra med varandra. Om du väljer att plantera flera äppelsorter, så kolla att de pollineras bra med varandra, så får du en större äppelskörd. Här finns en lista på äppelsorter och hur bra de pollineras av andra sorter.

En liten damm i en balja – det behöver inte vara mer avancerat än så att locka till sig vattenlevande insekter och samtidigt skapa ett fågelbad. Foto: Ulrika Flodin Furås

Ulrikas tips vid plantering av träd:
• Tänk på avståndet. Plantera dem inte för tätt. Ta reda på hur stort trädet blir som fullvuxet.
• Tänk på att träd kan förändra trädgården när det gäller skugga och vindskydd. Ha inte för bråttom. Fundera var det passar bäst.
• Beroende på hur mycket plats du har: Plantera inte fler än ett par träd om året så att vattnet räcker.
• Hassel ger både tidiga blommor och kan ge nötter.

En annan viktig insats som förutom att gynna pollinatörer också är en insats för framtiden är att tänka på små barn när du planerar din trädgård.
– Plantera gärna jordgubbar, smultron, krusbär, hallon och björnbär så att det under hela sommarsäsongen finns bär för barnen att plocka så att de får en naturlig relation till trädgården.

Gräsklipp är ett utmärkt material för täckodling. Här använd vid majs. Foto: Ulrika Flodin Furås

Ulrikas sista råd handlar om att det inte måste bli rätt hela tiden. Alla gör fel.
– Var inte rädd för att inte vara duktig. Ofta lär man sig mer av att göra fel. Då tar du reda på varför det blev fel och det är lärorikt. När det går bra brukar man inte tänka så mycket på vad och hur man gör.

Läs mer om hur du skapar en rikare trädgård.

• Har du fler frågor om odling? Ring eller mejla FORs rådgivningstelefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *